Hundratusentals fransmän deltog på lördagen i protestmarscher mot höjd pensionsålder. Men hotet att flygplatserna i Paris skulle råka ut för akut bränslebrist tycktes avvärjt.

Både fackförbunden bakom strejkerna och protestmarscherna och regeringen följde dock spänt utfallet. I tisdags sade fackförbunden att 3,5 miljoner människor hade slutit upp i de landsomfattande demonstrationerna. Inrikesdepartementets siffra stannade vid 1,2 miljoner.

På lördagen deltog enligt regeringen 825 000 människor, medan arrangörerna talade om 2,5 miljoner.

Protestmarscherna genomfördes i dussintals städer.

– Vi har flera miljoner människor ute på gatorna som stödjer oss och tror på oss, sade fackorganisationen CFDT:s ledare Francois Chereque vid den största demonstrationen i Paris.

Fem dagars strejker har lett till störningar i tåg- och flygtrafik. Strejker och blockader vid tio av landets tolv oljeraffinaderier har drabbat två procent av bensinmackarna.

– Den enda som blockerar landet är regeringen, sade Chereque.

Bränsleleveranserna till storflygplatsen Charles de Gaulle och övriga flygplatser i Paris kom åter i gång.

– Bränsleförsörjningen till Paris flygplatser återupptogs på lördagseftermiddagen, vilket undanröjer hotet om bränslebrist på Roissy-Charles de Gaulle, sade chefen för den franska civilflygsmyndigheten, Patrick Gandil.

Finansminister Christine Lagarde sade till radiokanalen RTL att en gradvis höjning av pensionsåldern är mindre smärtsamt än att höja pensionsavsättningarna eller att sänka ersättningarna till dagens 15 miljoner pensionärer.

Det är en fransk tradition att protestera högljutt mot impopulära regeringsförslag men opinionsmätningar visar att människor börjar foga sig i att en högre pensionsålder i linje med andra EU-länders inte går att undkomma.

Frankrikes regering vidhöll på söndagen att det inte råder brist på bränsle vid den internationella flygplatsen Roissy/Charles de Gaulle utanför Paris. Samtidigt uppmanades flygbolag att tanka bränsle utanför landet innan planen landade på Frankrikes största flygplats.

Bränslebristen beror på de pågående strejkerna och blockaderna mot raffinaderier och hamnar för oljeimport. Tio av tolv raffinaderier och många bensinstationer hålls stängda.

Fransk polis sköt med tårgas mot ungdomar som satte eld på en bil, slog sönder bussar och kastade sten utanför en skola i en förort till Paris som satts i blockad av studenter i protest mot pensionsreformen. Skolan i Nanterre är en av 261 skolor i landet som enligt myndigheter omfattas av protestaktionerna.

En majoritet av fransmännen stöder protesterna som vänder sig emot planerna på att höja den tidigast möjliga pensionsåldern med två år, från till 60 till 62 år, en åtgärd som regeringen anser nödvändig. President Nicolas Sarkozys lagförslag har passerat det franska parlamentet och en omröstning väntar nu i senaten på onsdag.

Under den senaste veckan har miljoner fransmän deltagit i protesterna mot förslaget.