”Många väljer tryggheten i facket”
Fyra av fem i LO-opinion svarar att alla nya på jobbet får frågan: ”Vill du vara med i facket?”
– Det är självklart, tycker Vonna Rådeström, klubbordförande på Seco Tools i Arboga.
Men på var femte arbetsplats är det ingen ställer frågan.
– Tyvärr har vi inte insett att det är inte längre är självklart att vara med i facket, berättar Veronica Krispinsson, nätdisponerare på Telia Sonera i Luleå och aktiv i Seko.
En av fyra i LO-opinion tror att LO kommer att fortsätta att tappa medlemmar under de närmaste fyra åren. De som tror motsatsen är lika många. Hälften tror att antalet medlemmar kommer att vara ungefär lika stort som i dag om fyra år.
Kristina Hildemar, undersköterska i hemtjänsten i Malmö, är medlemsvärvaransvarig Kommunals sektion. Hon tror att LO kommer att få minst 100.000 nya medlemmar under de närmaste fyra åren.
– Många är osäkra och väljer tryggheten i ett förbund, anser hon.
– Inför utsikten av ytterligare fyra år med alliansen hoppas jag att vi få fler att inse vikten av att vara med i facket, resonerar Richard Berglund, som jobbar på Volvo Lastvagnar i Umeå och är aktiv i IF Metall.
Andreas Ludvigsson, vaktmästare på landstinget i Blekinge och arbetsplatsombud i Kommunal, tror att antalet LO-medlemmar kommer att vara ungefär lika stort som i dag om fyra år.
– Alliansen redan har gjort de försämringar som skrämmer bort medlemmarna. Jag tror inte att kommer att hända så värst mycket mer, anser han.
Två av tre i LO-opinion tycker att facket på den egna arbetsplatsen gör tillräckligt för att värva medlemmar.
Roine Brobäck är arbetssökande och egen företagare i Romakloster på Gotland och facklig-politiskt ansvarig i GS sektion. Han tror inte att facket tappar på arbetsplatserna.
– Medlemstappet sker bland dem som har blivit av med sina jobb. De tappar kontakten med de allt mer centraliserade fackförbunden och har ingen kontakt med lokala företrädare för facket, anser han.