Över 100 000 statsanställda har fått ett nytt löneavtal. Överenskommelsen är tvåårig och värderas enligt facken till lägst 3,7 procent under perioden, enligt pressmeddelande.

Förbättrad sjuklön från arbetsgivaren anges som ett viktigt innehåll i avtalet.

Avtalet berör bland andra poliser, statstjänstemän och officerare inom den fackliga samverkansorganisationen OFR. Sedan tidigare har LO-facket Seko fått ett avtal med Arbetsgivarverket.

– Det har varit hårda förhandlingar där arbetsgivaren gick in med nollbud och stenhårda krav på att själva få bestämma över allt från lönerevision till arbetstider. Nu har vi ett avtal med siffror, slutdatum och åtgärdsplaner för anställda med låg löneutveckling vilket ger ökat fackligt inflytande, säger Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingschef för ST och förhandlingsledare för OFR/S/P/O i ett pressmeddelande.

– En viktig förhandlingsseger är den utökade sjuklönen på 10 procent för långtidssjuka. Exempelvis ger det 2 500 kronor mer per månad för anställda som tjänar 25 000 kronor i månaden, säger Åsa Erba-Stenhammar.