Foto: Hugo Infante

Gruvarbetaren Mario Sepulveda blev den andre att räddas ur gruvan.

Viceförmannen Florencio Ávalos var först upp. Men det största jublet mötte ”korrespondenten från helvetet”, Mario Sepúlveda, när han räddades ur San José-gruvan i Chile efter 69 dygn.

Den första kritiska fasen i räddningsarbetet gick problemfritt.

Det hann bli midnatt i Chile, 05-tiden på onsdagsmorgonen svensk tid, innan Ávalos, som förste man av de 33 instängda gruvarbetarna, kunde stiga ut ur den specialbyggda kapseln Fenix II. Han möttes av applåder, kramar och glädjetårar från räddningspersonal, anhöriga och politiker i den kyliga Atacamaöknen, där temperaturen under kvällen sjunkit under nollstrecket.

President Sebastián Piñera höll ett långt tal direkt efter det att Ávalos återfått sin frihet.

– Vi kan känna oss mer stolta än någonsin över att vara chilenare, sade presidenten, som hela tiden hållit sig nära händelsernas centrum.

Glädjen grumlades dock så smått av den mediemobb som uppstod när hundratals journalister kämpade om utrymmet. Blodvite uppstod när reportrar rev varandra i håret och använde knytnävarna får att komma närmare, rapporterar AFP.

Florencio Ávalos familj flydde in i Röda korsets kafeteria, sedan journalister trampat ner deras tillhörigheter och tält. Ávalos fru sågs klippa till några journalister med en chilensk flagga för att freda sig mot anstormningen.

Det största jublet och känslosvallet utbröt sedan när den karismatiske underhållaren Mario Sepúlveda blev den andre i ordningen att hämtas upp från drygt 600 meters djup. Redan när han närmade sig ytan hördes hans glädjerop nerifrån schakthålet, vilket fick hans fru och andra närvarande att brista ut i skratt.

Sepúlveda har gjort sig känd, under de dryga två månader som gruvarbetarna suttit instängda, genom sina videoproduktioner och referat av händelserna i fångenskapen. Han har roat och rört många chilenare som sett hans filmer på tv. Sepúlveda har blivit den oroliga befolkningens ögon och öron i gruvan och har redan erbjudits jobb på chilensk tv.

Fjärde man upp var 23-årige bolivianen Carlos Mamani, ende utlänningen i gruppen, som nådde ytan efter klockan 03 chilensk tid. Mamani var den siste av fyra tekniskt kompetenta arbetare som valts ut eftersom de ansågs kunna klara av att åtgärda eventuella problem med kapseln under de första trevande resorna. Efter denna fas påbörjades arbetet med att ta upp ett tiotal män som anses vara de fysiskt svagaste.