Kommunal har inte lämnat en enda lägenhet i sina hyreshus i Stockholms innerstad till bostadsförmedlingen på åtta år.

– 70 procent av dem som bor i husen är externa hyresgäster. 30 procent är anställda i Kommunal. Vårt mål är att hälften av lägenheterna ska ut på den öppna marknaden. När vi kommer dit ska vi lämna lägenheter till bostadsförmedlingen, säger Kommunals förbundskassör Anders Bergström.

Tillsammans med Byggnads äger Kommunal hyreshus med knappt 100 lägenheter i Stockholms innerstad och i förorten Solna. Byggnads har lämnat en lägenhet till bostadsförmedlingen under de senaste åren.

Beståndet består mest av små lägenheter, som används som övernattningslägenheter. Dessutom finns ett antal större lägenheter som används som permanentbostäder.

– För att vi ska kunna anställa folk från hela Sverige har vi en lägenhetspolicy som säger att förbundet ska hjälpa till med bostad. Många lägenheter används för veckopendling, förklarar Anders Bergström.

De som flyttar eller pendlar till Stockholm ska få lägenheter först. Därefter kan lägenheterna gå till i tur och ordning ledningen, enhetscheferna och övriga anställda. Sociala skäl kan också ge förtur i lägenhetskön.

Anders Bergström flyttade själv in
i Kommunals hus på Sveavägen mitt i Stockholm när han sålde villan i Viksjö, ett par mil utanför Stockholm.

– Av sociala skäl, säger han.

Kunde du inte ha köpt en bostadsrätt?

– Det kunde jag mycket väl ha gjort, men nu fanns möjligheten att hyra en lägenhet. Det finns också skäl till att jag bor nära arbetsplatsen. Jag är säkerhetsansvarig för fastigheten och jag vistas ofta på Kommunals förbundskontor i närheten på kvällar, helger och tidiga morgnar. Det underlättar oerhört att jag bor i närheten.

Kötiden till en lägenhet i Stockholms innerstad kan vara upp till 25 år och de som har fått en lägenhet flyttar inte i första taget. Anders Bergström räknar med att det brukar bli en ledig lägenhet ungefär vartannat år i Kommunals och Byggnads hyreshus.