Ideella Ersta diakoni lägger ner hemtjänsten i Stockholm den 10 januari. Orsaken är att ersättningen från Stockholms stad är för dålig.

Stora Sköndal, en annan ideell anordnare, fattar beslut runt årsskiftet.

– Som det ser ut i dag har vi inte för avsikt att lägga ned hemtjänsten, men vi följer utvecklingen månad för månad, säger Åsa Hallgren, direktor på Stora Sköndal.

Stora Sköndal räknar med att hemtjänsten går med i runda tal 3,5 miljoner i förlust av en omsättning på tolv miljoner. Förlusten för Ersta diakoni är två miljoner kronor av en omsättning på tolv miljoner.

109 brukare måste välja en annan anordnare när Ersta diakoni lägger hemtjänsten. 35 anställda berörs. Ambitionen är att erbjuda dem nya jobb så långt det är möjligt.

I augusti skrev fyra ideella organisationer, som driver hemtjänst i Stockholm, till äldreborgarrådet Ewa Samuelsson (KD) och efterlyste en dialog om ersättningsnivåerna och hemtjänstens framtida villkor.

– Vi fick ingen respons, säger Helena Söderlind Paues, pressansvarig på Ersta diakoni.

Biståndsbedömarna i Stockholm har dragit ner på tiden hos brukarna. Samma arbetsuppgifter ska göras på kortare tid. Dessutom försöker staden få ut så mycket arbetstid som möjligt för varje krona.

Ewa Samuelsson säger i ett pressmeddelande att ersättningen har höjts med 14 procent sedan 2006. Samtidigt beklagar hon Ersta diakonis beslut att lägga ned hemtjänsten.

– Jag önskar att de hade avvaktar några dagar så hade de framtida förutsättningarna varit klara, säger hon i ett pressmeddelande och hänvisar till att budgeten ska presenteras om ett par veckor.