I eftermiddag ska Fastighets och Almega träffa medlarna på nytt.

Nu är bråttom. Om knappt två dygn, tidigt på onsdag morgon, blir det strejk på tre fönsterputsföretag och sympatistrejk på sex städföretag om inte parterna kommer överens innan dess.

I fredags sa Fastighets nej till ett bud från medlarna. Almega Tjänsteföretagen sa ja.

Enligt Almega omfattar avtalet 456 anställda på 32 företag. Lönelyften är inte stridsfrågan. Enligt Almega innebär medlarbudet löneökningar på 970 kronor under avtalsperioden, det vill säga i nivå med arbetsmarknaden i övrigt.

Stridsfrågan är i stället lönen som betalas ut när fönsterputsarna städar i stället för att tvätta fönster. Då är städlönen lägre än lönen enligt städavtalet.

Det här öppnar för illojal konkurrens, enligt Fastighets. Folk som i huvudsak städar får betalt enligt fönsterputsavtalet. En undantagsbestämmelse för de tillfällen när vädret stoppar fönsterputsning används för att pressa städlönerna.

– Det har alltid förekommit städningsarbete på det här avtalet, i större eller mindre omfattning. Inget företag har satt i system att betala lägre löner enligt fönsterputsavtalet, säger Örjan Lénard, förbundsdirektör på Almega Tjänsteföretagen.