Facket gör upp med fördomar, ogrundat snack och främlingsfientlighet. På Engcon i Strömsund har IF Metallklubben bjudit in till information och diskussion om myter och sanningar om invandring.

– Vi hoppas att fler tar efter, säger Angelica Johannesson, klubbordförande.

I morgon stannar verkstaden på Engcon i Strömsund under en knapp timme. Samtliga anställda ska få information om invandring och möjlighet att diskutera med en anställd på kommunens flyktingmottagning.

– Det är bra att informera och prata om sånt här så att folk inte tror på alla osanningar de hört någonstans, säger Angelica Johannesson, ordförande för företagets IF Metallklubb som tagit initiativet till informationen.

Idén fick Angelica Johannesson efter att hon hört en valdebatt i radio där Sverigedemokraterna deltog. Efter debatten hörde hon hur folk pratade och hur mycket av åsikterna som grundade sig på felaktigheter, fördomar och myter.

– Folk får rösta hur de vill, men det är synd om man grundar sina beslut på sånt som inte stämmer, säger hon.

Hon kontaktade Elisabeth Lindholm som arbetar med information på kommunens flyktingmottagning. Hon välkomnade initiativet med öppna armar.

– Jag tycker att det är en jättebra idé. Det vi som jobbar med flyktingmottagningen vill är att få komma ut och samtala med människor och föra fram fakta. På så sätt kan vi sticka hål på några myter och väcka diskussioner på arbetsplatserna, säger hon.

Även arbetsgivaren är positiv till idén och låter informationen ske på arbetstid, vilket Angelica Johannesson tycker är bra.

– Även om vi inte har några problem direkt här, är det här en viktig samhällsfråga.  Det visar valresultatet om inte annat, säger hon, och syftar på att Sverigedemokraterna tagit plats både i riksdagen och i kommunfullmäktige i Strömsund.

Angelica Johannesson säger att det givetvis hade varit bättre om informationen hållits före valet, men att det ändå är bättre sen än aldrig. Nu har ju facket och de anställda fyra år på sig att sprida både information och fakta om invandring, och att sprida sin idé om arbetsplatsinformation vidare.

– Målet är att andra ska ta efter så att det här sprider sig till andra arbetsplatser, säger Angelica Johannesson.

Även Elisabeth Lindholm hoppas på att fler arbetsplatser ska bjuda in henne och hennes kollegor.

– Jag hoppas att fler fackklubbar hör av sig så att vi får igång samtal på arbetsplatser och inom fackklubbarna. Ju fler vi möter och ger korrekta fakta, desto bättre är det.