Hälften av dem som är med i LO-opinion har struntat i att gå till tandläkaren. De hade helt enkelt inte råd.

– Det är dyrt att gå till tandläkaren. Det har blivit en klassfråga, anser Mikael Delerholm, som jobbar på Ikea söder om Stockholm och är vice ordförande i Handelsklubben.

Han berättar om en 31-årig kollega på jobbet som inte har varit hos tandläkaren sedan han fyllde 19 år, det vill säga sedan han passerade åldersgränsen för fri tandvård. Till slut blev han tvungen.

– Han fick ta banklån för att göra en rotfyllning och laga två tänder, berättar Mikael Delerholm.

En av tio i LO-opinion, tolv personer av 116 som svarade, har någon sorts tandvårdsförsäkring genom facket. I tre fall är arbetsgivaren med på ett hörn. Det här är vanligast i Pappers. Sju personer i LO-opinion är medlemmar i Pappers. Alla har tandvårdsförsäkring genom facket.

Fyra av 23 medlemmar i IF Metall har tandvårdsförsäkring. IF Metalls avdelning 8 Nedre Dalälven betalar 40 procent av kostnaden upp till 10.000 kronor per år.

– Arbetslösa ungdomar går först. De ska inte få dåliga tänder redan i unga år. De som har arbetslösa ungdomar i familjen får vänta, berättar Inger Fagerborg Boänges, förrådsarbetare på Atlas Copco Tools i Tierp och vice ordförande i avdelningen.

På Seco Tools i Arboga kan de anställda få upp till 1.000 kronor om året till tandläkarräkningar. De anställda betalar 0,1 procent av bruttolönen till tandvårdskassan. Företaget betalar 0,4 procent av de anställdas totala bruttolön.

Therése Nilsson jobbar på Krönleins bryggeri i Halmstad och är aktiv i Livs. Där får den som provsmakar läsk, cider och vatten flera gånger om dagen tandvården betald av arbetsgivaren. Hål i tänderna är helt enkelt en följd av provsmakandet.

– På kongressen föreslog jag att Livs tillsätter en utredning om hur arbetsmiljön påverkar tänderna inom livsmedelsindustrin – dels på grund av provsmakningar och dels på grund av allt mjöldamm som bland andra bagare utsätts för, berättar hon.

Två av tre kvinnor
i LO-opinion har valt bort tandläkaren därför att det blir för dyrt – jämfört med var tredje man. En stor majoritet i den här gruppen har valt bort tandläkaren under de senaste fem åren.

LO-opinion har svarat på samma frågor om tandvård fem gånger under 2000-talet. Ingenting har förändrats sedan första gången 2002. Vid samtliga tillfällen har hälften av dem som är med i LO-opinion svarat att de tvingats välja bort tandläkaren av ekonomiska skäl.

– En gång sa jag ifrån hos tandläkaren. Vi hade så mycket utgifter så tandläkarbesöket fick vänta till månaden efter. De såg helt chockade ut på mottagningen när jag sa det, berättar Birthe Karlsson, kassörska i Göteborgs Kex AB:s fabriksbutik i Kungälv och aktiv i Livs.