Städtjänst Westlund AB i Gävle kräver de anställda på skriftliga besked om de är med i facket eller inte inför strejken som är varslad till på onsdag i nästa vecka.

– Jag blev tvärförbannad och ganska illa berörd när jag fick reda på det. Det känns som om vi är 80 år tillbaka i tiden – före 1930-talet, säger Fastighets ordförande Hans Öhlund.

Tillsammans med LO:s avtalssekreterare Per Bardh anklagar han arbetsgivarorganisationen Almega för att uppmana till ”aktivt strejkbryteri” i en debattartikel i Arbetarbladet i Gävle.

– Almega uppmanar dem som inte är med i facket att arbeta som vanligt, trots att stridsåtgärden gäller alla på arbetsplatsen, uppger Hans Öhlund.

Striden gäller fönsterputsavtalet. För två veckor sedan inleddes en blockad mot övertid, mertid och nyanställningar. På onsdag blir det strejk på tre företag och sympatistrejk på ytterligare sex städföretag om inte parterna har gjort upp innan dess.

På fredag väntas medlarna lägga ett bud.

Annsofie Orrsten, delägare till städtjänst Westlund, hänvisar alla frågor till Almega ”precis som konflikthandboken säger”. Örjan Lénard, förbundsdirektör på Almega Tjänsteföretagen, vet inte om företaget har krävt de anställda på skriftliga besked om medlemskap i facket.

– Men när det varslas om konflikt är det en rutinåtgärd för vilket företag som helst att skaffa sig en uppfattning om vad det innebär, säger han.

Han avfärdar påståendet om att Almega uppmanar de oorganiserade att jobba under strejken som ”dålig facklig retorik”.

– Vår rådgivning måste vara korrekt. Facket disponerar sina egna medlemmar. De andra avgör själva om de vill stödja konflikten eller arbeta. Den upplysningen ger vi våra medlemsföretag, förklarar Örjan Lénard.

Forskaren Petra Herzfeld Olsson vid Uppsala universitet har skrivit en avhandling om facklig föreningsfrihet som mänsklig rättighet. Enligt henne har arbetsgivaren rätt att fråga om de anställda är med i facket. De anställda har rätt att vägra svara.

Om de svarar får arbetsgivaren inte använda svaren hur som helst, utan bara för att fullgöra skyldigheter och utöva rättigheter inom arbetsrätten.

Om uppgifterna hanteras i en dator gäller personuppgiftslagen. Enligt lagen är uppgifter om fackligt medlemskap särskilt känsliga.

Omkring 200 medlemmar i Fastighets jobbar på fönsterputsavtalet. Striden gäller garantilönen för städning när vädret sätter stopp för fönsterputsning.

Garantilönen i fönsterputsavtalet är lägre än i städavtalet. Nu anklagar Fastighets ett antal företag för att använda garantilönen för att pressa kostnaderna. Folk som städar i första hand får betalt enligt fönsterputsavtalet.

Strejkar den 13 oktober

Strejkvarslet gäller Städtjänst Westlund AB, Gävle, Roys städ och fönsterputs AB, Falkenberg och Adlerssons fönsterputs, Stockholm.
Sympatistrejkerna gäller ISS Facility Services på sex arbetsplatser: Astra Zeneca, Mölndal, Billeruds pappersbruk, Skärholmen, Entré varuhus, Malmö, Boliden Rönnskärsverken, Skelleftehamn, Akzo Nobel Surface Chemistry AB, Sundsvall och Astra Zeneca Snäckviken, Södertälje.