KOMMENTAR. Efter att Fredrik Reinfeldt presenterat sin nya regering står klart att han räknar med att hans regeringskolleger i de borgerliga småpartierna ska dansa efter hans pipa.

Ingen kan bli överraskad. Redan efter förra valet visade moderaterna att de betraktade sina koalitionspartners som knähundar. Denna gång försöker moderaterna inte ens nödtorftigt dölja sina maktambitioner.

Antalet statsråd utökas med två nytillkomna moderater. Lilla Sverige får därmed till numerären Europas största regering.

Med varje nytt moderat statsråd följer en liten hord av statssekreterare, sakkunniga och pressekreterare med uppgift att förvandla regeringskansliet till en moderat propagandamaskin.

Även när det gäller innehav av tunga regeringsposter stärker moderaterna sin dominans.

Det mäktiga finansdepartementet är numera helt moderatstyrt, sedan Mats Odell fått kicken som finansmarknadsminister. Till finansdepartementet förs även skötslen av de statliga företagen, en uppgift som tagits ifrån Maud Olofsson.

Den viktiga posten som infrastrukturminister, som tidigare innehades av centerns Åsa Pettersson, går till moderaten Catharina Elmsäter-Svärd.

Hon har meriterat sig för uppdraget genom att överlåta byggandet av storsjukhuset Nya Karolinska i Stockholm på Skanska, en miljardsvindel som kommer att kosta stockholmarna tiotals miljarder kronor mer än var som hade skett om Stockholms landsting skött bygget i egen regi.

Den likaledes viktiga posten som socialförsäkringsminister, med ansvar för sjukförsäkringen, har gått till Ulf Kristersson medan Göran Hägglund kvarstår som titulär socialminster med tillåtelse att prata hur mycket han vill om det vårdnadsbidrag som varken väljarna eller ens övriga regeringen är minsta intresserad av.

Reinfeldts nya ministrar är alla hämtade från den moderata partiapparaten.

Enda undantaget är sjunde AP-fondens chef Peter Norman, sedan fyra dagar före valet utrustad med moderat partibok, men utan tvivel den mest kompetente i det nya gänget. Men med uppgift att överglänsa Mats Odell riskerar han knappast överansträngning.

De borgerliga småpartierna har fått behålla det antal statsråd de hade före valet. Men de har som sagt berövats viktiga politikområden.

Den enda som har en någorlunda självständigt mandat är utbildningsminister Jan Björklund. Tack vare att folkpartiet fick 0,4 procent fler röster än centern har han även förärats titeln vice statsminister.

Politiken då? Innehöll regeringsförklaringen något nytt om regeringens ambitioner för den nya valperioden? Nej, knappast.

Reinfeldt har blivit duktig på att stappla värdeord, men budskapet i den långrandiga regeringsförklaringen var främst att han vill fortsätta sänka inkomstskatterna när ekonomin så medger. Inte en enda förpliktigande idé om hur regeringen vill angripa arbetslösheten och det växande utanförskapet.

För all del. En nyhet presenterade regeringen.

Den skriande bostadsbristen för ungdomar vill regeringen åtgärda, inte genom att bygga nya bostäder för ungdomar, utan genom att införa ett skatteavdrag för den som upplåter ett inackorderingsrum åt bostadslösa unga.

Moderaterna tappade stort bland förstagångsväljarna i årets val. De om några verkar ha förstått vad moderat politik går ut på.