Elmo Leather i Svenljunga har försatts i konkurs. Igen. Det är andra gången på knappt två, och personalen hoppas nu på nya ägare.

– Vi hoppas givetvis att företaget ska räddas kvar, och i väntan på det jobbar vi på, säger Jonas Edentoft, ordförande för företagets IF Metallklubb.

För andra gången på mindre än två år har Elmo Leather i Svenljunga gått i konkurs. Hoppet står nu till de två utländska företag som sägs ha visat intresse för att ta över.

– Alla här hoppas att åtminstone en av intressenterna ska vara seriös och att jobben får vara kvar här, säger Jonas Edentoft, ordförande för IF Metallklubben på företaget.

För 22 månader sedan drabbades Elmo Leather, som främst levererar läder till bilindustrin, hårt av krisen och gick i konkurs. Den gången kunde de gamla ägarna rädda företaget och produktionen och antalet anställningar har successivt ökat sedan dess och i dag jobbar runt 240 personer på företaget varav 185 är IF Metallanslutna.

Företaget återhämtade sig väl efter krisen fordonsindustrin började rulla igen.

– Vi kör full produktion och har mer att göra än vi klarar. Orderböckerna är helt fulla, säger Jonas Edentoft.

Orsaken till konkursen den här gången är i stället att priset på råhudar mer än fördubblats och att företaget inte kunnat ta ut den ökade materialkostnaden i prishöjningar.

– Biltillverkarna betalar inte mer och vi är bundna av kontrakt där vi är skyldiga att leverera. Varje leverans blir en förlust och till slut går det inte, säger Jonas Edentoft.

Men hoppet är ännu inte ute. Det talas om att två utländska företag visat intresse för att ta över verksamheten. Vilka de är och hur lång tid förhandlingarna med dessa kan ta, vet dock inte Jonas Edentoft. Han säger att det kan bli klart den här veckan, om två månader eller i värsta fall inte alls.

Inom kort kommer samtliga anställda troligen att varslas om uppsägning och facket går nu igenom vad som gäller vid en konkurs.

– Det är en del att sätta sig in i, men vi har ju en viss vana, säger Jonas Edentoft.

Samtidigt hoppas både han och kollegorna att konkursförvaltaren ska lyckas med uppdraget att så snabbt som möjligt hitta en ny ägare.

– Det är klart att vi hoppas på en lösning så att jobben blir kvar här, och vi kör på som vanligt så länge det går.