Sexuella tjänster kan ofta vara ett krav för den som tar svarta städjobb. Anna Gavanas, forskare på Institutet för framtidsstudier, gjorde upptäckten under arbetet med en rapport om hushållstjänster och den informella ekonomin.

Hon intervjuade elva städare och representanter för sju företag och tolv organisationer som arbetar med papperslöshet, fackliga frågor, migranter och hemlöshet. Av de totalt 30 hon talade med nämnde 10 att de kände till kunder som krävt sexuella tjänster.

Anna Gavanas

– När jag påbörjade studien ställde jag frågor som handlade om utanförskap och migration med fokus på hushållstjänster, arbetsvillkor och utvecklingen med skatteavdragen. Men efter ett tag växte det här mönstret fram, säger Anna Gavanas.

Personerna hon intervjuat vittnade om städare som inte ens fick svartjobben om de inte samtidigt sa ja till sexuella tjänster. Andra hade redan utfört själva städjobbet, men fick ändå inte betalt om de inte gick med på det andra.

Anna Gavanas har fått höra om hur kunder gjort sexuella närmanden som börjat med att städarna blivit bjudna på drinkar. En kund hade till och med öppnat dörren iförd endast sin morgonrock. Sedan började han spela porrfilm på teveskärmar i alla rummen där städaren skulle jobba.

Anna Gavanas drar slutsatsen att det finns en marknad för den svarta hushållstjänstbranschen, trots att den formella, vita vuxit så snabbt på senare år. Många fortsätter febrilt att leta efter de billigaste alternativen, där städarna är mest rättslösa och mest ”flexibla”.

inte bara vara kunder som utför utpressningen om sexuella tjänster i utbyte mot jobb, utan även olika mellanhänder.

– Den svarta och vita sektorn lever i symbios med varandra. Det finns entreprenörer och underleverantörer som också ställer krav på sexuella tjänster i utbyte mot att städarna får jobb, säger Anna Gavanas.

Hennes resultat liknar dem som Fastighetsanställdas förbund fick fram i rapporten Rita, som ska läsas ut: rättvis ingång till arbetslivet, för några år sedan.

– Man ser att de här frågorna lyser fram på olika ställen där med om man läser hela rapporten, säger Anna Gavanas.

Hennes egen rapport ska publiceras i november.