Det är oktober. Frosten slog till tidigt i år, redan den 19 september och den var hårdast i Skåne.

Nu vänder vi blad medan bladen trillar ned från träden. Vad händer egentligen denna månad och vad har hänt?

4 oktober. En gammal högtidsdag för alla med deg. Dagen var vikt för kampen mot ekonomisk demokrati. Numera är det Kanelbullens dag.

5 oktober. Statsministern presenterar namnen på de nya statsråden. Vad vi erfar från en källa(re) i Rosenbad kommer inte Alexander Bard, Carola Häggkvist, Therese Alshammar eller Cristina Husmark-Pehrsson att finnas med i den nya ministären. Frågan är om vägen ligger öppen för infrastrukturminister Åsa Torstensson eller om hon nått vägs ände. Om hingstuppfödaren Eskil Erlandsson får sadla ut från jordbruksdepartementet och ersätts med någon moderat civilekonom kan det leda till att samverkan läggs i träda.

8 oktober. Enligt sägnen den dag då kung Haldor blev medlem i Facebook.

9 oktober. Vice statsminister Jan Björklund firar genom att beordra alla rektorer att visa filmen ”Harry Potter och den vices sten”.

10 oktober. Om Reinfeldt är lika oskicklig som 2006 lär väl en del nya statsråd redan vara på väg ut i glömskan. Vem minns i dag Ingrid Chilò och Britt-Marie Borelius? Att avgå 10.10.10 klockan 10 gör livet lättare för alla som ska ta magisterexamen i statskunskap.

13 oktober. Efter Uppdrag Gransknings avslöjanden om Göteborgs Energi beslutar styrelsen att ta bort en del proppar och justera ledningen. Man erkänner att en del dåliga element funnits på huvudkontoret

16 oktober. S beslutar att piffa till valstugorna till 2014 och erbjuda pensionärer gratis fotbad. ”Vi måste vinna tillbaka de grå pantrarna”, säger en blondin, 24.

19 oktober. En månad sedan valet. Bara 47 månader kvar. Kämpa på!

21 oktober. Talmannen erinrar om att läderstövlar inte passar i kammaren.

23 oktober. Enligt sägnen den dag då Ragnvald Den Store började använda autogiro.

25 oktober. Analysgruppen inom Kristdemokraterna har kommit fram till att en folkpensionär från Gränna ska övertalas att komma tillbaka som partiledare. Reagan var inte så mycket yngre då han tillträdde. Affe ska nog klara åtta år, han också.

27 oktober. Årets Nobelpristagare i fysik belönas för sin analys av hållfastheten. Om faktor M blir mycket starkare än de övriga faktorerna hotar hela bygget att rasa. Men det är ju självklart, folks!

29 oktober. Den första snön faller över Stockholm och panik utbryter på SJ. ”Vi hade ingen aning om denna så kallade snö”, säger presschef Wallin på rullande gotländska.

Nästa vecka: Besviket exstatsråd gråter ut & göteborgaren som träffade Janne Josefsson och blev vitsen.

Peter Swedenmark