Foto: Alex Linden

Tag en känd komiker. Tillsätt åtta unga människor med coola teknikjobb. Krydda med exotiska länder. Tv-serien Felix stör en ingenjör är Teknikföretagens nya recept för att locka ungdomar till ingenjörsutbildningar.
– Det här är vår största satsning någonsin, säger arbetsgivarnas vd Åke Svensson.

”Jag är en ingenjör instängd i en komikers kropp” förklarar komikern Felix Herngren för sin femårige son i inledningen av serien som hade premiär i måndags.

Han funderar sedan över om femåringen förstår vad en ingenjör är och gör.

Teknikföretagen har mera funderat på om ungdomar som ska välja utbildning och yrke förstår detta. De visar nämligen, enligt organisationen, inte tillräckligt intresse för teknik och naturvetenskap. För att ändra på det skapades tv-serien som ska ge 15-19-åringar bättre koll och en mer positiv bild av ingenjörer. En stor del av Teknikföretagens budget för ungdomsverksamhet, på 20 miljoner om året, går till projektet.

– Vi når en bredare målgrupp än med den vanliga skolinformationen, säger Tobias Eriksson, projektledare på Teknikföretagen.

Och en attitydförändring kan behövas. Inte ens seriens huvudperson Felix Herngren hade – trots ett gammalt teknikintresse – en särskilt positiv bild av ingenjörer innan han tackade ja till uppdraget.

– Jag tänkte att ingenjörer är som Tore i FCZ – nördar med svampfrisyr och stora glasögon som sitter med miniräknaren så här, säger han och plirar närsynt medan han slår siffror i luften precis framför näsan.

Men uppdraget att resa runt i världen och besöka unga svenska ingenjörer blev ett drömprojekt.

– Det är en urmänsklig drift att ta reda på hur något är konstruerat och hur man kan förbättra det. Det och att knulla och äta och lite annat är viktigt för människan. Och för mig hör teknik till det som är mer intressant.

– … Nej alltså, jag gillar de andra sakerna också. Jag menar jag har ju fem barn, tillägger han efter en paus.

Konceptet till Felix stör en ingenjör har tagits fram av ett produktionsbolag, och Teknikföretagen har sedan förhandlat med TV4 om både innehåll och finansiering.

– En tv-serie är ett nytt sätt att bekämpa ett gammalt problem. Vi behöver kunna rekrytera nya duktiga ingenjörer i framtiden, och för att det ska lyckas måste vi öka intresset för utbildningarna och höja kvaliteten, säger organisationens vd Åke Svensson.

I många teknikföretag råder det brist även på kvalificerade yrkesarbetare. Kan vi få se en uppföljare i form av Felix stör en montör?

– Varför inte! Det är ingen dum idé. Eller kanske Felix stör en direktör. Det skulle kunna få fart på en och annan, men vi får ta en sak i taget. Vi hoppas mycket på det här, men får se hur det går, säger Åke Svensson.