Genom krisavtalet förlorade de anställda på Gotlands gummifabrik 20 procent av sin lön under några månader förra året. Nu är krisen över och de får pengarna tillbaka.
– Det känns bra att företaget visar att det uppskattar vad vi gjorde, säger Karl-Evert Larsson på IF Metalls fackklubb.

Det var under våren 2009 som orderböckerna gapade tomma på Gotlands gummifabrik, liksom på många andra företag som främst levererar till bilindustrin. För att rädda företaget gick IF Metallklubben med på ett lokalt krisavtal där de anställda gick ner i arbetstid till 80 procent och deras inkomst minskade med lika mycket.

– Vi gick med på avtalet eftersom vi såg att likviditeten var dålig men att det skulle komma in ordrar på längre sikt. Men vi gjorde också en överenskommelse med företaget om att de skulle betala tillbaka när det blev bättre tider, säger Karl-Evert Larsson, på fackklubben.

Krisavtalet behövdes bara under drygt två månader och de flesta anställda förlorade runt 5 000 kronor på uppgörelsen. Nu har de bättre tiderna, och tiden för återbetalning, kommit. Hälften av pengarna fick de anställda redan inför sommarsemestern och den andra hälften får de till jul.

– Vi bestämde i de lokala löneförhandlingarna i våras att vi skulle dela upp det så, så nu har vi lite kvar att se fram emot, konstaterar Karl-Evert Larsson.

Lou Jägerup som är vd för Gotlands gummifabrik säger att företaget bara gjort rätt för sig genom att följa överenskommelsen som tecknades förra våren. Han tillägger att det känns bra att betala tillbaka det de anställda avstått.

– Vi är ett lite företag med bara 28 anställda och det är oerhört viktigt med goda relationer. Det blir en vinn-vinn situation, de anställda ställde upp när företaget behövde det och nu kan vi betala igen.

Att företag betalar tillbaka pengar som industriarbetarna förlorade på krisavtalen är ovanligt. Varken Karl-Evert Larsson, eller Mikael Nilsson som är ombudsman på IF Metalls avdelning på Gotland har hört talas om några liknande fall.

– Det är nog ganska unikt. En riktig solskenshistoria, säger Mikael Nilsson.