Foto: Eduardo Di Baia

Efter en dramatisk räddningsaktion under ett eventuellt kuppförsök i Ecuador återvände president Rafael Correa i triumf till presidentpalatset i Quito i natt.

– Den politiska krisen kan bara lösas om regeringen drar tillbaka en ny lag som i ett slag försämrar en rad rättigheter för de offentlighetsanställda, säger till LO-Tidningen Edwin Medoya, vice ordförande i landsorganisationen Cedecut, på telefon från Ecuador.

Han anser att den nya lagen som i onsdags trumfades igenom i nationalförsamlingen utnyttjades av grupper inom polisen och flygvapnet för att eventuellt framkalla en militärkupp.

– För det råder inget tvivel om att såväl högeroppositionen som Pentagon fiskar i grumligt vatten. Men i botten finns ett stort folkligt missnöje med den nya lagen, säger Medoya.

– Den tar ifrån de offentlighetsanställda, inklusive polis och militär, en rad rättigheter, framför allt när det gäller pensionerna som ska utbetalas till hälften i statshypotekspapper. Den anställda tvingas också att gå i pension trots att han kanske inte har ekonomiska möjligheter, fortsätter han.

Edwin Medoya anser också att den enda framkomliga vägen för att nå en politisk lösning på krisen är att nationalförsamlingen drar tillbaka och omarbetar lagen.

Nästan alla samhällsgrupper har demonstrerat och protesterat mot lagen, från offentlighetsanställda till grundskole- och universitetsstudenter. Också ursprungsbefolkningarnas största organisation Conaie anklagade presidenten för ”högeravvikelser” och att mer tillfredställa transnationella intressen inom gruvindustrin än sin egen befolkning. Trots detta uppmanade Conaie sina miljoner medlemmar att slå tillbaka varje försök från militären och den politiska högern att störta president Correa från presidentposten.

Enligt vänsterledaren Stalin Vargas, från partiet MPD, är regeringens ambition att avskeda 200 000 offentlighetsanställda.

Hela Latinamerika protesterade mot polisuppropet i går och uttalade sitt stöd för den lagligt valda Rafael Correa. Tusentals ecuadorianer som samlats vid presidentpalatset jublade när presidenten återvände och talade från balkongen på presidentpalatset. Han lovade att rensa ut de poliser som stod i spetsen för upproret.

Dick Emanuelsson