Juana Bustillo, ordförande för de sjukvårdsanställdas fackförbund i Honduras näst största stad San Pedro Sula, mördades för två veckor sedan av okända män.

Den bil hon färdades i besköts. Héctor Escoto, vårdfacket Sitraihss nationella ordförande, var med i bilen och skottskadades, men överlevde och fördes till ett sjukhus i staden.

– Detta kan inte fortsätta! säger Luís Baquedano, generalsekreterare för Honduras största landsorganisation (CUTH), som i februari själv utsattes för ett mordattentat som nästan kostade honom och hans familj livet.

Sjukvårdsfacket är anslutet till CUTH, och det hade inlett en strejk på obestämd tid i protest mot att den honduranska högerregeringen hade börjat anställa honduraner med samma partibok som regeringen på fiktiva poster och med skyhöga löner. Men efter två timmar avbröts strejken efter att arbetsgivarsidan mer eller mindre hade tillmötesgått fackets krav.

Dagen efter, på Honduras självständighetsdag, var Juana Bustillo med i den honduranska Motståndsfrontens massdemonstration i San Pedro Sula. Den militariserade polisen Cobras attackerade då tusentals demonstranter med peppargas och batongslag.

Två dagar senare mördades Juana Bustillo.

Fernando Pacheco, ledamot och studieansvarig för förbundsledningen i Sitraihss, berättar för LO-Tidningen att facket har haft möte med tre höga åklagare. Han säger samtidigt att detta inte är någon garanti för att fallet ska utredas. Enligt Honduras människorättsorganisationer är straffriheten nästan total när det gäller mord på fackets och Motståndsfrontens ledare eller aktiva.

– Juana hade arbetat i över 20 år inom sjukvårdsektorn varav 15 år som ordförande i Avdelning 2 för Sitraihss. Hon satt även flera år som vice ordförande i förbundsstyrelsen. Därför är det en tung förlust för oss, säger Fernando Pacheco.

I Honduras har flera ledande eller fackligt aktiva mördats i spåren av militärkuppen förra året. Enbart i år har tio journalister mördats och ett stort antal organiserade bönder har gått samma öde till mötes.

Dick Emanuelsson