Foto: Paul White

En demonstrationsvåg böljar över Europa. 
Hundratusentals väntas delta i protesterna, som organiseras av facket i 15 länder. I Spanien väntas stora delar av landet lamslås av en generalstrejk och i Bryssel räknar Europafacket med att 100 000 ska protestera på gatorna.

I dag, onsdag, sker en facklig urladdning runt om i Europa. Demonstrationerna, som orkestreras av Europafacket, är en protest mot vad facket anser vara de Europeiska staternas allt för tajta svångremspolitik.

Enligt facket kommer demonstrationen i Bryssel att bli en av de största som genomförts i Belgiens huvudstad på flera år.

– Vi är särskit oroade över arbetslösheten och en växande ojämlikhet. För att hantera en ökande otrygghet måste det ske satsningar på kvalitetsjobb. Det är det budskapet vi vill skicka till Europeiska kommissionens ordförande Barroso och den nuvarande ordföranden för det Europeiska rådet Leterme som vi ska träffa efter demonstrationen, sa John Monks, generalsekreterare för Europafacket.

Flera av regeringarna i EU:s 27 medlemsländer har tvingats till lönesänkningar, höjningar av pensionsåldern samt uppsägningar av offentliganställda för att hantera sina länders stora budgetunderskotten.

Facket är kritiskt mot denna politik och hade hellre sett skattehöjningar och stimulanspaket som ett svar på den ekonomiska krisen, som betecknas som den allvarligaste sedan 1930-talet.

– Det var inte vi som orsakade krisen men det är vi som fått räkningen, är en mening som upprepats av flera av Europas fackliga ledare de senaste månaderna.

Läget är spänt i flera länder.

I Storbritannien planeras besparingar på 25 procent av den offentliga sektorn. I Grekland och Irland är arbetslöshetssiffrorna de högsta på tio år, uppger brittiska BBC, och i Spanien har arbetslösheten fördubblats på bara tre år och ligger nu över 20 procent.

I Spanien har dessutom en generalstrejk inletts i dag, onsdag.

Trots att det sker stora demonstrationer runt om i Europa har inte svenska LO planerat några sådana i Sverige.

– Nej, och skälet till det är tidpunkten, sa LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i en tidigare artikel i LO-Tidningen och hänvisade till att demonstrationsdagen låg allt för nära den svenska valdagen.

– Det är svårt att planera för en demonstration tio dagar efter ett val. Om vi hade fått en ny regering som var beredd att göra mycket mer på välfärdens område hade det känts väldigt konstigt, fortsätter hon.

LO:s ordförande, som också är ordförande för Europafacket, kommer att leda demonstrationerna i Bryssel. Hon är också en av de fackliga som senare kommer att träffa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso för att uppmana medlemsländerna att stimulerar sig ur krisen i stället för att lägga all kraft på åtstramningspolitik.