Socialdemokraterna förlorade på det rödgröna samarbetet. Det tycker nästan hälften av dem som är med i LO-opinion. Ändå vill två av tre fortsätta samarbetet.

– Socialdemokraterna kan inte gå från 30 procent till egen majoritet under en valperiod, konstaterar Björn Välitalo, tidningsbud i Luleå och aktiv i Transport.

– Vi har inget val. Vi måste nog hjälpas åt, tror Lars Strömstedt, Örnsköldsvik, chaufför och aktiv i Transport, bland annat som klubbordförande på Schenker.

Rikard Brennius är brevbärare i Malmö och aktiv i Seko, bland annat som arbetsplatsombud. Han uppmanar socialdemokraterna att diskutera den egna politiken och inte skylla valnederlaget på samarbetet.

– Ett fortsatt rödgrönt samarbete är mycket viktigt, inte minst för oss inom fackföreningsrörelsen. Det ger oss bättre förutsättningar att agera tillsammans oavsett vilket rödgrönt parti vi råkar stödja, resonerar han.

Det är nästan enbart Socialdemokraterna som uppfattas som förlorare på grund av samarbetet. Bara enstaka personer ser Miljöpartiet eller Vänsterpartiet som förlorare. Och bara två tycker att alla tre partierna förlorade på samarbetet.

– Vi skulle ha fått egen majoritet om vi hade gått fram som tre partier, anser Bengt Lindgren, försäljare i Borlänge och aktiv i Handels, bland annat som klubbordförande.

Misstron mot Miljöpartiet är inte lika utbredd som tidigare. Bara fyra personer varnar för att Miljöpartiet inte är att lita på. Fler tycker att det är bra att Miljöpartiet är med i samarbetet.

Henrik Larsson, fackligt aktiv elektriker i Trollhättan, tror att Socialdemokraterna förlorade en del på samarbetet, men förlusten hade blivit ännu större om inte de rödgröna hade kunnat enas. Han pekar på ännu en orsak till valresultatet:

– Sossar som öppet diskuterat Monas vara eller inte vara inför ett riksdagsval är dumma i huvudet. Vi kan tacka den borgerliga pressen och korttänkta personer i våra egna led för valförlusten, tycker han.