Valresultatet är en katastrof, inte bara för arbetarrörelsen utan för hela Sverige, enligt LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.
– Det är fruktansvärt att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen, en stor förlust för Sverige och alla som tror på människors lika värde.

Att Sverigedemokraterna nu tar plats i riksdagen kommer att påverka facket enligt LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

– De har en agenda och människosyn som går stick i stäv mot allt vi tror på. Vi måste bli ännu tydligare med att föra ut var vi står. Vi kan inte acceptera att människor behandlas olika och orättvist och det är definitivt inte vår politik att stänga landets gränser, säger hon.

Sverigedemokraterna ökade sitt stöd även hos LO-medlemmarna, enligt valundersökningen från Sveriges Television. Undersökningen visade också att LO-medlemmar stöder Sverigedemokraterna i högre utsträckning än tjänstemän och akademiker, men Wanja Lundby-Wedin tror inte att det beror på en ökad främlingsfientlighet.

– Jag tror det främst handlar om missnöje och vilsenhet. Besvikna S-väljare som inte känt sig hemma i det rödgröna samarbetet har inte velat gå till alliansen och då blir det en proteströst på Sverigedemokraterna, inte för att man är främlingsfientlig utan för att man inte hittade något alternativ när inte Socialdemokraterna stod själva.

Just det rödgröna samarbetet är en viktig förklaring till att Socialdemokraterna gör ett historiskt svagt val, tror Wanja Lundby-Wedin. Hon säger att det kan ha gjort väljarna osäkra på vilken politik Socialdemokraterna skulle föra.

– Vi inom LO står fortfarande bakom ett rödgrönt samarbete, men det formerades kort tid före valet och det straffade S medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet kunde visa sina väljare att de skulle få mer att säga till om.

Att Socialdemokraterna fått ägna en stor del av valrörelsen till att först forma och sedan försvara en gemensam rödgrön politik, har också bidragit till att partiets ideologi hamnat i bakgrunden, vilket gjort väljarna än mer vilsna.

En annan förklaring till att Socialdemokraterna backar och Moderaterna går framåt bland LO-väljarna är enligt Wanja Lundby-Wedin att Moderaterna lagt beslag på arbetarrörelsens frågor.

– De kallar sig arbetarparti och har plockat upp vår historia samtidigt som de gör politiken mer svårgenomtränglig genom att säga att det inte är några skillnader. Moderaterna tonar ner skillnaderna till skillnad från de andra allianspartierna.

Exakt vad valnederlaget för arbetarrörelsen beror på ska nu utredas. Både Socialdemokraterna och LO kommer att göra omfattande valanalyser.

Att bara 50,7 procent av LO-medlemmarna röstade på Socialdemokraterna får dock ingen direkt effekt för det facklig-politiska samarbetet, enligt Wanja Lundby-Wedin. Hon säger att det fortfarande finns ett tydligt stöd bland medlemmarna för de rödgröna och att LO fortsätter samarbetet med enbart Socialdemokraterna, än så länge.

– Vi samverkar liksom tidigare bara med S, men frågan kommer säkert att diskuteras på nästa kongress 2012, om det rödgröna samarbetet har fortsatt.

Efter katastrofvalet har även Mona Sahlins framtid ifrågasatts, men Wanja Lundby-Wedin ger partiledaren sitt fulla stöd.

– Vi hade LO-styrelse i går och där framkom bara stöd för Mona Sahlin. Det vore helt förödande att kräva Monas avgång i den osäkra politiska situation som nu uppstått i riksdagen, hon är en av Sveriges mest erfarna politiker och hon behövs.