Socialdemokraterna gjorde ett katastrofval, men det kan leda till något bra på sikt, enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
– Kriser leder till förändring och det kan vara nödvändigt för Socialdemokraterna, säger han.

Socialdemokraterna fick bara 30,9 procent av rösterna i gårdagens riksdagsval. Resultatet är historiskt lågt och partiet är nu nästan jämnstort med Moderaterna som fick 30 procent av rösterna.

– Det är ett historiskt resultat. S har förlorat sin unika ställning som det klart största och dominerande partiet i Sverige, säger Johan Martinsson, statsvetare och valforskare vid Göteborgs universitet.

Socialdemokraterna backade med 4,4 procentenheter sedan förra valet, och har nu tillsatt en krisgrupp som ska analysera vad som gått fel och sedan dra konsekvenser av det.

Trots att nederlaget är hårt för Socialdemokraterna kan det var precis vad partiet behöver, enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, som forskat om socialdemokratin i Sverige och England.

– När man hamnar i en djup kris är det legitimt att tänka om och förändra. Det här ger Socialdemokraterna en möjlighet att faktiskt komma tillbaka, säger han.

Han drar paralleller till 1970-talet. När socialdemokraterna förlorade makten 1976 utgick partiet från att de borgerliga regeringspartierna skulle göra bort sig och att det skulle bli en promenadseger 1979 utan någon egentlig ansträngning.

Så blev det inte. Men valförlusten då blev en väckarklocka för Socialdemokraterna.

– Efter valet 1979 vidtog ett enormt omformningsarbete av politiken. Man närmade sig LO med löntagarfonder men gjorde också en total skatteomläggning.

Efter valförlusten 2006 bytte Socialdemokraterna partiledare och tillsatte en rad rådslag om politiken, men enligt Jonas Hinnfors var det inte tillräckligt.

– Det kom inte ut någon ny politik och inga effektiva förslag, men nu förlorar partiet oerhört mycket väljare igen. Det kan legitimera en verklig förändring.

En förändring som skulle kunna vinna tillbaka Socialdemokraternas kärnväljare inom fackföreningsrörelsen är enligt Jonas Hinnfors att tydligt betona den socialdemokratiska ideologin. En annan viktig fråga blir att erkänna de problem på arbetsmarknaden som de borgerliga partierna tydligt lyft fram och som gjort det möjligt för alliansen att framstå som ett mer ansvarstagande alternativ när det gäller till exempel sysselsättning, arbetslöshet och sjukskrivningar.

– Nu väntar en tid med interna problemanalyser hos Socialdemokraterna och sedan får vi troligen se förändringar.