Trots att andelen LO-medlemmar som röstade socialdemokratiskt sjönk även i årets val står LO-förbunden fast vid sitt stöd till Socialdemokraterna.

– Jag utgår inte från hur många procent av medlemmarna som röstar på Socialdemokraterna, utan från det uppdrag vi har, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

– Uppdraget är att värna om industrijobben, arbetsrätten, arbetsmiljön och tryggheten vid arbetslöshet och sjukdom. De frågorna måste vi driva politiskt, och det är glasklart från vilket parti vi kan få hjälp med det.

– Jag kan inte se någon gräns vid vilken LO-medlemmarnas stöd för Socialdemokraterna gör att vår fackligpolitiska samverkan inte kan fortsätta, säger Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket. Det viktiga är var partierna står i frågor som är viktiga för medlemmarna.

Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg slår på sin blogg vakt om fackligpolitisk samverkan med Socialdemokraterna, som innebär att LO och LO-förbunden stöttar partiet med ett antal miljoner kronor varje år.

Och Sekos kongress för ett år sedan var tydlig med att det ska vara en fackligpolitisk samverkan, säger förbundets ordförande Janne Rudén.

– Vi har ingen anledning att diskutera samarbetet med Socialdemokraterna nu. Den viktiga frågan är hur vi ska värna om våra medlemmar och förhindra att de far illa av högeralliansens politik, säger han.

LO-förbunden beskriver sina respektive valrörelser som lyckade. De har inte känt av någon högervind ute arbetsplatserna.

– Tvärtom har det känts mycket bättre i år än 2006, säger Per-Olof Sjöö.

Efter sina arbetsplatsbesök och torgmöten, där han känt stark respons, förundrades Janne Rudén under hela valrörelsen över opinionsmätningarna.

– Men någonstans måste ju de som röstar på moderaterna finnas.