Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Och i Grästorps kommun i Västra Götaland blev det nazistiskt partiet Svenskarnas parti invalda i kommunfullmäktige.

– Sakta men säkert blir högerextrema partier allt mer rumsrena, säger statsvetaren Anders Widfeldt på University of Aberdeen i Skottland.

Han har forskat på högerextrema partier i Europa och enligt honom tillhör riksdagsvalets stora skräll, Sverigedemokraterna, mittfåran inom den europeiska extremhögern.

– De är inte så radikala längre, i alla fall inte jämfört med vissa andra europeiska högerextrema partier, säger Anders Widfeldt.

Han tar som exempel tyska NDP, ett parti hävdade att Afrika tagit över Vita huset efter att Barack Obama vunnit presidentvalet i USA. Det ungerska partiet Jobbik och Storrumänska partiet är två andra exempel på växande högerextrema partier vars politik går ut på att begränsa romers rättigheter.

Att Sverigedemokraterna lyckades ta sig in i riksdagen kan, enligt Anders Widfeldt, bland annat bero på att det har uppstått ett slags politiskt vakuum och därmed lämnat plats för mer extrema partier.

– När avståndet mellan den etablerade vänstern och högern minskar skapas förutsättningar för högerextrema partier att komma in i ländernas parlament, säger han och tillägger att dagens väljare uppfattare det som att både moderater och socialdemokrater rör sig mot den politiska mitten.

Anders Widfeldt säger att extremhögern långsiktigt håller på att stärka sin position i Europa. Någon entydig högerextrem vind i Europa är det dock inte frågan om.

– Så enkelt är det inte. Det finns flera länder där de högerextrema partierna har backat, säger han och nämner Frankrike samt Storbritannien där det främlingsfientliga British national party tappade i det senaste valet.

I det svenska valet ställdes de etablerade partierna för frågan ifall de skulle ta debatten eller frysa ute Sverigedemokraterna. Både högern och vänstern valde strategin att frysa ut partiet.

– Båda strategierna kan slå fel. Tar man debatten ger man partiet exponering, tar man inte debatten kan Sverigedemokraterna framställa sig som martyrer. Det är möjligt att partiet blivit ännu större i fall de etablerade hade agerat på ett annat sätt, säger Anders Widfeldt.

Enligt honom är metoderna som de högerextrema partierna använder sig av för att nå valframgångar likartade i hela Europa.

– De ställer ett inhemskt behov mot exempelvis invandring, säger han.

Ett exempel var Sverigedemokraternas valfilm som ställde pensionärerna mot invandrare. På så vis kan partiet ge sken av att det finns en motsättning mellan höga pensioner och en generös invandringspolitik.

Ett annat sätt är att locka väljare med en auktoritär retorik med kraftfulla budskap av typen ”hårdare straff”. Många av de högerextrema partierna i Europa har också propagerat för en stark välfärdsstat.

I våra nordiska grannländer finns det flera partier som ligger långt ut på högerkanten.

I Danmark sitter Dansk Folkeparti som stödparti åt regeringen, partiets politik cirklar främst kring att minska invandringen. I Norge är populistiska Fremskrittspartiet det näst största partiet och det har de senaste åren allt mer betonat invandrarfrågorna. I Finland fick partiet Sannfinnländarna 4,1 procent i senaste valet och har nu fem mandat i riksdagen.