Foto: Alexander Farnsworth

Han ser skönheten i en hög glittrande metallspån. I styrkan hos en liten människa som med sin radiokontroll kan styra gigantiska maskindelar. Och i siluetten av en arbetare som slipar så att metallen ryker.

Alexander Farnsworth har sett de flesta stora svenska industrier från insidan. Med kameran med sig har han klivit runt på Electrolux, SKF, ABB. Han har sökt motiv på Volvo, LKAB, Alfa Laval. Och han kan visa bilder inifrån Ovako Steel, Trelleborg och Guldfågel på Öland.

– Det är väldigt exotiskt att komma in i industrins allra innersta, säger han. Jag fascineras och drivs av kombinationen människan och maskinen, the man and the machine.

För när Alexander Farnsworth kommer in på hur mäktigt det kan vara i en industrihall faller han tillbaka till modersmålet. Kärleken förde honom till Stockholm och Sverige för 20 år sedan när han mött sin sambo på journalistutbildningen i New York – och hon flyttade hem till ett jobb på nyhetsbyrån AP Dow Jones.

– Sedan började jag hänga med lastbilar. Jag åkte med en fisklast från Tromsö till Paris, och jag följde med en hjälpsändning mat och kläder från Småland till kroatiska Split mitt under kriget.

Resultatet blev uppmärksammade bildreportage i internationella tidningar och magasin. Och så blev Alexander Farnsworth en av Sveriges mesta fotografer i branschen industrijobb.

– Jag vill ha min fokus på dem som jobbar, säger han. Folk är stolta över sina jobb och att få visa upp sina arbetsplatser. Inom skog, stål eller kyckling – många brinner för sin specialitet.

Se fler bilder på Alexander Farnsworths webbplats.