AP-fondernas placeringar i företag som agerar antifackligt måste upphöra, kräver Vänsterpartiet. Men ansvariga politiker försvarar dagens system.
– AP-fonderna driver på som ägare för att företagen ska agera. Det är en bra väg att gå, säger statssekreterare Urban Karlström (KD).

Enligt Vänsterpartiet räcker det inte med det etikråd som finns för att kontrollera att svenska pensionspengar inte placeras i etiskt förkastliga företag.

– Både sociala, miljömässiga och etiska hänsyn måste få ett mycket större utrymme än i dag. Nu ursäktar sig AP-fonderna hela tiden med att regelverket ser ut så här, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Hon pekar på att AP-fonderna enligt regelverket visserligen ska ta etiska hänsyn – men samtidigt inte får åsidosätta den ekonomiska avkastningen.

– Jag förstår att man vill ha bra avkastning, men det kan inte ske till vilket pris som helst. Det är ett politiskt ansvar att också ta hänsyn till etiska aspekter.

I den uppgörelse som slöts år 2000 överordnades den ekonomiska avkastningen hos AP-fonderna.

Vänsterpartiet ställde sig redan då utanför och enligt Ulla Anderson är det en naturlig följd av reglementet, där ekonomisk avkastning är prioriterat, att AP-fonderna nu investerar i företag som aktivt motarbetar facklig verksamhet.

Men är det inte bra att försöka tala företagen tillrätta med en dialog i stället för att sluta investera i dem?

– Det är inte fel med dialog men ibland måste man visa tydligt att det här accepterar vi inte. Till exempel när det gäller AP-fondernas investeringar i affärskedjan Wal-Mart. Det är en jättekoncern som inte ens tillåter facklig organisation vilket är ett är ett brott mot mänskliga rättigheter, säger Ulla Andersson.

– Ibland måste man ta ställning och säga att det här ska vi inte stödja med svenska pensionspengar.

Bakom AP-fondernas regelverk står en fempartiuppgörelse från 2000. Att fyra borgerliga partier och Socialdemokraterna alla står bakom uppgörelsen gör att ingen i dag vill ta i frågan.

Varken Vänsterpartiet eller Miljöpartiet står bakom uppgörelsen. De har tidigare krävt hårdare regler för investeringar i vapenföretag.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Thomas Östros vill i dag inte alls kommentera frågan och finansmarknadsminister Mats Odell (KD) hänvisar till sin statssekreterare Urban Karlström.

Enligt Urban Karlström är systemet med dialog ett kraftfullt verktyg.

– Det är ett uttryck för ansvarsfull ägarstyrning att starta med en dialog och upprätthålla den så länge det är meningsfullt.

– Det finns många exempel på företag där man har ändrats sig och vidtagit åtgärder och det finns andra fall där man har bedömt att det inte är fruktbart att fortsätta med en dialog och då kliver man i stället av ett företag, säger han.

Men Wal-Mart är redan sedan fem år svartlistade av norska statens Pensionsfond Utland för ”systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter”. Trots det har AP-fonderna fortfarande placeringar i bolaget.

Den norska fonden har också sedan snart två år svartlistat det kinesiska företaget Dongfeng för att det säljer militärt materiel till Burma. Svenska AP-fonder har miljontals kronor investerade i Dongfeng, och där har AP-fondernas etikråd inte ens inlett en dialog.

Tyder inte det på att dagens system inte fungerar?

– Jag kan inte kommentera AP-fondernas agerande i enskilda fall. Däremot lät regeringen 2008 göra en oberoende utredning av AP-fondernas etiska arbete som kom fram till att de gjorde ett bra arbete utifrån de riktlinjer som finns, men också att det finns behov av ytterligare resurser.

Behöver inte själva riktlinjerna ändras?

– Regeringen har tittat på det här och pekat på att det fanns ett behov av att komplettera principerna att utgå ifrån konventioner med en bredare diskussion om en mer grundläggande värdegrund för arbetet. Så visst finns det all andledning att föra den här diskussionen vidare.

– Men riktlinjerna är väldigt tydliga från riksdagen. Regeringen följer också upp AP-fondernas arbete årligen. Den utvärderingen är viktig, säger Urban Karlström.

Fakta

AP-fonderna
• Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonderna är buffertfonder i det allmänna pensionssystemet och förvaltar det pensionskapital som alla som en gång har arbetat i Sverige har tjänat in.