Foto: Janerik Henriksson

Hela klubbstyrelsen på Coca Colafabriken i Guatemala City mördades. Ett globalt fackligt samarbete fick stopp på våldsamheterna. Bror Perjus skrev en bok om vad facket kunde lära sig av händelserna.

Allt fler av arbetsgivarna är globala koncerner och facken står inför nya utmaningar. Föreningsfrihet och rätten att förhandla om löner och arbetsvillkor finns visserligen med bland ILO:s kärnkonventioner 98 och 87. Bror Perjus, före detta chefredaktör för tidningen Mål & Medel, anser ändå att det är den fackliga rörelsen som måste driva igenom rätten att organisera sig och förhandla om kollektivavtal runt om i världen.

– Men jag tror inte att man kan konstruera internationella kollektivavtal, eftersom förutsättningarna är så pass olika i olika länder, säger han.

Han återkommer till våldsamheterna i Coca Colas fabrik i Guatemala City på 1980-talet – som ledde till att en hel klubbstyrelse mördades för sin fackliga kamp. Historien har inspirerat till de slutsatser han drar i sin bok Ett annat ord för mord – om Coca Cola, demokrati och global ekonomi. Han fascineras av kraften i det globala fackliga samarbetet och vad det kunde åstadkomma.

– Hela Folkrörelsesverige ställde upp bakom fackens blockad som fullständigt torrlade hela Sverige på Coca Colas produkter två gånger, nästan en vecka per gång.

Liknande initiativ togs i land efter land. Coca Colas ledning i USA vågade inte riskera att blockaden och köpbojkotten spred sig dit och såg därför till att stoppa våldet.

Nu vill Bror Perjus se fler liknande aktioner. I sin bok skriver han:

”Alla fackligt aktiva på alla arbetsplatser över hela världen måste i varje ögonblick vara beredda på att lägga ner arbetet och stoppa produktionen till stöd för en facklig ledare som mordhotas, fängslas eller blir allvarligt trakasserad”

Hur tänker du dig att det ska fungera rent praktiskt, skillnaderna mellan länderna är ju stora när det gäller fackets lagliga möjligheter att mobilisera till protester?

– Fackföreningsrörelsen får vara beredd att bryta mot lagarna om det är så att global solidaritet är olaglig. Det var ju olagligt att strejka i Guatemala också, men arbetarna strejkade och blockerade sin arbetsplats i alla fall, säger Bror Perjus.

Han ser facken som basen i demokratin, men varnar för att den kan försvinna på både lokal och nationell nivå – om facken inte följer med i den ekonomiska utvecklingen. Världsfacket IFS har redan krävt fler regleringar av finansmarknaden samt att en global skatt införs på finansiella transaktioner.

– Men regleringar kommer aldrig att vara tillräckligt, säger Bror Perjus. Enorma mängder spekulationskapital orsakar kriserna – och det går inte att få stopp på dem utan en starkare global facklig rörelse som med förhandlingar kan öka lönernas andel i ekonomin och samtidigt minska mängden kapital som det spekuleras med.

Nu ser han tendenser till att den svenska fackföreningsrörelsen fokuserar mer på problem än möjligheter när det gäller att organisera fler medlemmar ute i världen.

– Jag kan förstå att de som jobbar med internationellt fackligt arbete misströstar när de möter korrumperade och svaga fackföreningar med otydlig ideologi. Men det finns ingen annan väg att gå, säger Bror Perjus.

Det brinnande engagemanget för internationella frågor har gått som en röd tråd genom hans liv sedan han blev chefredaktör för Mål & Medel 1974. Han berättar om när han reste han runt i Sydostasien tillsammans Dan Gallin, dåvarande generalsekreterare för Livsmedelsarbetareinternationalen. Resan stärkte hans övertygelse om fackens betydelse i demokratibyggande.

– Jag presenterades som en fackförbundsjournalist från Sverige. De satt som tända ljus i land efter land när jag berättade om arbetarrörelsens historia och fackligpolitisk samverkan i Norden.

Han var också en av idégivarna till den globala Attac-rörelsen. Men han lämnade den svenska ledningen i protest, eftersom han tyckte att den hade en för undfallande inställning till politiskt våld. Och vänsterrörelsen som helhet har alltför många EU-skeptiker anser den före detta chefredaktören.

– Där har man gått helt vilse. Det är klart att man måste bygga en demokrati på europeisk nivå, sedan tar man världsdel för världsdel tills demokratin är global, säger han.

Och där vill han se den fackliga rörelsen ta täten.

Fakta

Bror Perjus
Ålder:
Född 1942.
Familj: Frun Karin och fem barn.
Yrke: Tidigare chefredaktör på fackförbundstidningen Mål & Medel under 28 år.
Bor: I villa i Tyresö.
Aktuell: Har i år givit ut boken Ett annat ord för mord – Om Coca Cola, demokrati och global ekonomi.
Ogillar: Cyniker.
Gillar: Naturen där vi bor.
Okänd talang: Jag är väldigt bra på att steka pannkakor. Hemligheten är att mikra mjölken så att den är varm innan man häller i smöret. Då blir smeten jämn och fin.