Det är samling till storting, det ska koras vem som ska ha högsäte i fyra solvarv. Men först en sista storträta mellan Fredrik Hårlöse och Mona Talfagra. Trumpeter ljuder, en härold ropar.

– Adelsmän, borgare, bönder, trälar och rövare, HÖR UPP! Må storträtan mellan Fredrik Hårlöse och Mona Talfagra begynna. Du Hårlöse som har högsäte får börja!

– Jag Fredrik Hårlöse vill sänka skatten för envar. Jag lovar att tionde ska bli tjugonde. Då får alla behålla mer för eget bruk. Vem kan vara emot detta förutom Talfagra och hennes kumpaner?

Borgerskapet hurrar gillande.

– Hårlöse, du smäcker med smörad tunga! Men för herreman med två hundra kor är det tio kor mindre att gälda. För odalman med tio getter är det en halv get mindre. Tio kor mot en halv get – vem gagnar detta? Och du, Hårlöse vill med hot och pisk straffa dem som intet förmår så att du och ditt anhang kan samla penningar och ge till dem som redan har. Hårlöse med dig kan man skrämma olydiga barn!

Odalmän och trälar visslar och tjoar till stöd för Talfagra.

– Men du Talfagra vill ge penning till dem som inte ids, jag vill i stället bättre löna dem som sliter och släpar. Du vill ta från de närande och ge till de tärande. Och hur ska du kunna enas med dina kumpaner Maria Maskros, Petter Vingelkråka och Lasse Liten. Lasse Liten som nyss var rusernas frände.

Jubel från stadens adelsmän.

– Hårlöse, i ditt anhang finns knekten Jan Lilldryge, som ser lärostugan som en kasern, prosten Göran Gudsmånglare som tror på irrläran om ViteKrist och bondmoran Maud Yxskaft. Jag säger bara, Maud Yxskaft, det räcker!

Skratt och slammer från trälar och rövare.

Det blir oro i folkhavet. Några i rövare banar sig väg genom hopen. Mellan några storväxta rövare som knuffar sig fram kommer en kvinna. Det är Wanja den Väna, rövarnas främste.

– Du Hårlöse, du vill att utsocknes ska kunna bjuda fri lejd genom skogen till eget och lägre pris. Då ställs rövare mot utsocknes, det blir split i skogen och i riket. Talfagra har utfäst att pränta en lag så rövarna kan kräva lika och skriftat pris för fri lejd. Vad är ditt besked i detta? Hårlöse ser förskräckt på de ilskna rövarna som knuffat undan hirden. Han försöker värja sig.

– Detta är inte en fråga för oss i riket, det har stipulerats inom de förenade europeiska länderna. I detta är både jag och Talfagra maktlösa!

Talfagra avbryter honom:

– Nu smäcker du med kluven tunga. Om jag vinner högsäte blir det ny lag om detta. Lika och skriftat pris ska gälla för fri lejd. I detta är Wanja den Väna och jag ense.

Oron sprider sig bland folket. Ilskna rövare drar svärden och hytter mot Hårlöse. Härolden ser sig oroligt om och ropar.

– Storträtan är över, nu kallas alla till storting. Nu på solens dag ska det avgöras vem som får högsäte.

Trumpeterna ljuder.