Foto: Robert Granström

Arbetslösa Beatrice (Therese Tjärnström) blir till slut galen av jobbcoachens ”tänk positivt, halleluja!”. På sinnessjukhuset i Mensträsk ger psykiatern Gösta (Marcus Häggman) en lugnande spruta.

I vintras var de ledsna, ensamma och instängda i sin arbetslöshet. Nu står elva IF Metallare från nedlagda Utternbåtar på teaterscenen och ger järnet. Och hoppet om jobb är tillbaka.

– Det är fantastiskt att se hur teater kan förändra människor, säger Therese Tjärnström, som hade byggt båtar i tio år när fabriken i Skelleftehamn lades ner förra året.

Under vintern såg hon och före detta arbetskamraten Riitta Kuru hur många uppsagda från båtfabriken blev allt mer isolerade och modfällda av att sitta hemma och ansöka om jobb de inte kunde få.

– Vi ville hitta något sätt att få igång oss själva och andra arbetslösa – motion, fika, kurser, vad som helst, berättar Therese Tjärnström. Och ABF nappade.

Resultatet blev Fria onsdagar, ett slags träffar för arbetslösa med fika och föreläsningar.

– Sedan hörde vi oss för bland dem som kom på onsdagarna om intresset för teater, fortsätter Therese Tjärnström. Jag och Riitta, som har spelat amatörteater tidigare, hade börjat spåna på lite monologer.

”Inte kan väl jag…”, tänkte nog de flesta. Men elva män och kvinnor, alla från Utternbåtar, bildade så småningom teatergruppen Desperados. Ämnet för föreställningen var givet: arbetslösheten, och de egna erfarenheterna av hur arbetslösa behandlas.

Therese Tjärnström och Riitta Kuru har skrivit det mesta av manuset, med tillägg från sina arbetslösa kamrater. Magnus Käck har gjort sångtexterna, medan Erik Persson har skrivit musiken. Resultatet har blivit Antidepp, en 35 minuter lång föreställning om några arbetslösas väg genom hopplöshet och fattigdom, via hårda arbetsförmedlare och flummiga jobbcoacher – till mentalsjukhuset.

Överdrifterna är många, skämten likaså. Men i botten finns ett stort allvar.

– Vi känner att vi har fångat mycket av de arbetslösas verklighet, säger Therese Tjärnström. Det märks inte minst på publikens gensvar.

Inför valet har Desperados ett tiotal föreställningar inbokade, bland dem en på Medlefors folkhögskola för en publik av just arbetslösa och sjukskrivna.

Men att hitta tid för repetitioner och föreställningar är just nu lite knepigt. Nio av elva desperados har nämligen fått jobb. Visserligen bara tillfälliga anställningar, i några fall sommarjobb som förlängts en bit in i september. Men ändå.

– Det är jättekul. Ett mål med föreställningen var ju att bryta vår isolering.

Therese Tjärnström är övertygad om att teatern har haft avgörande betydelse för att så många har hittat ett arbete. När du går hemma och är arbetslös blir du nästan asocial, förklarar hon. Du gruvar dig för att lyfta telefonen. Genom teatern övervinner du rädslan och vågar ta för dig.

– I början sa de flesta att de aldrig skulle våga stå på scenen. Nu vill de aldrig kliva av.