Byggnads i Skåne har i dag inlett en blockad mot det lettiska företaget Metto Jumtis arbeten på en skola i Vellinge. Enligt avtalet med Byggnads skulle de anställda ha 158 kronor i timmen – i verkligheten har de tvingats acceptera 16 kronor.

– Ett slavkontrakt.

Annorlunda kan Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson inte beskriva det skuggavtal som Metto Jumti fått sina lettiska arbetare att skriva under för arbetet på Stora Hammars skola i Vellinge.

Officiellt har företaget tecknat kollektivavtal med Byggnads. Men vid sidan av finns ett ”skuggavtal”, där de sex arbetarna accepterar en lön på knappt 16 kronor i timmen

Den betalas bara ut när arbetet är klart och godkänt. I praktiken har två av de tre arbetare som är medlemmar i Byggnads fått ut några tusenlappar de senaste månaderna, medan den tredje inte har fått betalt alls.

– För jävligt, kommenterar Torbjörn Johansson, som beskriver utnyttjandet av de lettiska arbetarna som jobbtrafficking.

– Vi har de senaste åren varit med om flera liknande fall och varnat för den här utvecklingen.

Liksom i fallet Laval i Vaxholm handlar det om ett lettiskt företag som utför arbeten i en svensk skola. Men med Metto Jumti har alltså Byggnads ett kollektivavtal, och tre av de anställda är medlemmar i förbundet, medan en fjärde uppges vilja bli medlem.

Därmed finns inga hinder för Byggnads att ta till stridsåtgärder för att driva in avtalsenliga löner för sina medlemmar. Blockaden inleddes klockan sju på morgonen i dag, torsdag. Byggnads lovar full konfliktersättning till sina medlemmar och kommer att ordna logi för de drabbade byggnadsarbetarna.