Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Nätet lyfter Afrika från fattigdom

Foto: Hanna Sistek

Diana Gitiba (stående) driver Adapt Technologies som tar sig an datajobb från outsourcingföretaget Samasource, Monica Muhathuia (sittande) jobbar med att leta svar på frågor som ställs till nätbolaget Ask.com.

NAIROBI. Hon saknade en brygga mellan datajobb i u-länderna och datajobb i-länderna.
– Precis som fabriksjobb under förra seklet hjälpte amerikaner att komma ur fattigdomen så kommer dessa mikrojobb att hjälpa människor i tredje världen i dag, säger Leila Chiryath Janah.

Leila Chirayath Janah vill med sin organisation ge fattiga människor ett anständigt sätt att tjäna sitt uppehälle, i stället för välgörenhet.

I takt med att Afrika blir allt mer uppkopplat öppnas möjligheterna för kontinentens datasektor. Men än har ryktet inte hunnit ikapp verkligheten.

– Vårt största problem är att ingen har hört talas om Kenya som en destination att outsourca jobb till, säger Diana Gitiba, som driver Adapt Technologies i centrala Nairobi i Kenya, ett företag som just tar hand om service åt andra företag runt om i världen.

Efter tio års jobb på ett oljebolag kände 40-åriga Diana att det var dags att göra något för sitt eget land. 2007 startade hon sin outsourcingverksamhet med en vän för att skapa arbetstillfällen för de många ungdomar som trots utbildning inte kunde hitta några jobb.

– Kenya har avancerat mycket snabbare inom utbildningsområdet än vad vi har på den industriella sidan. Det finns helt enkelt inga jobb, förklarar hon och berättar att arbetslösheten ligger på 22 procent. Ungdomsarbetslösheten står för lejonparten.

Vi befinner oss på åttonde våningen i Nairobis affärsdistrikt och det aggressiva tangentknattrandet sprider sig i det vitmålade rummet med grå heltäckningsmatta och träpaneler. Monica Muhathuia, 25, har jobbat här ett par veckor och sitter och svarar på nätbolaget Ask.com:s frågor. Det handlar om allt från Var ligger Himalaya? till Var finns människans tarmar? Hon googlar fram svaren.

Det var inte riktigt detta Monica Muhathuia drömde om när hon läste business management vid universitetet, men det är åtminstone ett första steg in på arbetsmarknaden. Helst skulle hon flytta hemifrån, men det är för dyrt. Hon tjänar motsvarande en krona per fråga, vilket inte är dåligt med kenyanska mått mätt.

När Diana Gitiba startade Adept Technologies var företagets enda chans att agera underleverantör till ett mer etablerat indiskt bolag, som tog 40 procent av vad kunderna betalade.

– Pengarna täckte i princip bara de anställdas löner, minns hon.

Året efter drog den icke-vinstdrivande San Franciscobaserade organisationen Samasource igång sin verksamhet – och det förändrade mycket för Diana Gitiba och hennes anställda.

Idén är att hjälpa företag i västvärlden att skapa arbetstillfällen i utvecklingsländer. Organisationen jobbar med företag i u-länder som har schysta arbetsförhållanden och betalar drägligt. Samasource tränar de anställda för de olika projekten. Och organisationen är kundens garant för att jobbet blir ordentligt gjort.

I dag kommer 90 procent av Adapt Technologies uppdrag via Samasource. Företaget har bara 18 anställda – hela Kenyas outsourcingindustri är i sin linda – så Samasource delar upp en del av de större projekten på flera liknande företag.

Leila Chirayath Janah fick idén till Samasource efter sin första tripp till Afrika, då hon jobbade som lärar­volontär i Ghana. När hon hade återvänt till USA började skolbarnen skriva brev och be henne om pengar. Några ville helt enkelt ha pennor och miniräknare medan andra bad om en Gameboy eller ”allt hon ägde”.

– Jag var chockad! sa hon i ett tal på en konferens i Silicon Valley..

Hon kände starkt att det inte var rätt att bara skänka, utan bestämde sig för att göra något som skulle förändra tillvaron på längre sikt. Hjälp till självhjälp.

– Samasource ger oss feedback på hur vi sköter våra uppdrag och på hur vi kan bli bättre. Men även på hur man talar med kunder. Till exempel fick vi lära oss att svara på mejl inom 24 timmar, något vi kanske inte tyckte var så viktigt, minns Diana Gitiba.

I takt med att Afrika blir allt mer uppkopplat kommer möjligheterna att jobba med IT att öka. I mitten på juli kopplades kontinentens andra fiberoptiska kabel, som löper under vattnet längs östkusten från Sydafrika till Sudan, på. Den första låg klar förra sommaren.

Uppkoppling är fortfarande dyrt – även med svenska mått mätt – just nu betalar Adapt Technologies 214 dollar (1 600 kronor) i månaden för 0,5 megabyte, som hela kontoret delar på. Det är inte tillräckligt för att jobba online, men det räcker för att under natten ladda ned nästa dags jobb, som sedan görs på den egna datorn.

Men priserna rasar snabbt, för tre år sedan kostade en megabyte 4 000 dollar (30 000 kronor) och nu är priset nere i en åttondel, berättar Diana. Och nu finns även USB-stickor med mobilt internet.

25-åriga John Nyamai var redo för en ny utmaning efter att ha jobbat som försäljare för ett brasilianskt duschbolag. Nu sitter han på Adapt Technologies och beskriver geometriska figurer i ord.
– Det här är en triangel och ena vinkeln är 45 grader…

Projektet handlar om att översätta en mattebok så att synskadade i USA ska kunna läsa den. John Nyamais text översätts senare till blindskrift. Han gillar sitt jobb.

– Vi måste ju först läsa och förstå böckerna själva för att kunna förklara. Jag har lärt mig massor!

Hanna Sistek
hanna.sistek@gmail.com