Blockadvakter från IF Metall har i dag ställt upp sig utanför porten till Unos Brodyr i Uppsala. Facket kräver att företaget tecknar kollektivavtal.

I morse inledde facket sin blockad mot övertid, inhyrning och nyanställningar på företaget. Facket har också skickat brev till företagets samarbetspartners och berättat att företaget inte vill teckna kollektivavtal, och kommer att dela ut information till kunder som besöker företaget.

– Vi vill sätta press så att arbetsgivaren ska teckna kollektivavtal för de medlemmar vi har på företaget, säger Gunilla Hamrin, ombudsman på IF Metall i Uppland.

Hon berättar att de anställda är två unga kvinnor som tjänar 16 700 kronor, vilket är ungefär 3 000 kronor under den avtalsenliga lönen för någon med deras anställningstid. De har inte heller den arbetstidsförkortning som avtalet ger och har jobbat i flera år utan försäkringar och pensionsinsättningar, men det ändrades i april efter fackets påtryckningar.

– Då höjdes också lönerna som tidigare var 14 500 kronor för den ena och 15 500 för den andra.

Enligt fackets uträkning har kvinnorna som jobbat två respektive tre år i företaget förlorat sammanlagt 200 000 kronor under anställningstiden på att de inte haft kollektivavtalsenliga villkor.

Gunilla Hamrin säger att facket kontaktat Unos brodyr flera gånger för att teckna kollektivavtal, men företagets ägare, Uno Karlsson, har inte varit intresserad.

Själv ger han en annan bild.

– Det handlar inte om vad jag vill utan om vad jag kan. IF Metall kräver så höga löner, att jag inte har möjlighet att teckna avtal. I så fall skulle jag tvingas göra mig av med en av de anställda. Vi är liksom alla andra pressade av lågkonjunkturen, säger Uno Karlsson.

Han anser att han genom att höja lönerna i april har gjort allt vad han kunnat för att ge sina anställda bättre villkor, och att han inte kan gå längre.

– Jag trodde att jag gjorde något bra som gav de här tjejerna jobb, och så blir det så här.

Att facket kräver kollektivavtal är inte bara en fråga om rättvisa löner för de enskilda medlemmarna utan också rättvisa i ett större perspektiv. Företag ska inte kunna konkurrera med varandra genom låga löner. Det kan Uno Karlsson förstå men, för egen del ser han inga alternativ.

– Jag kan inte behålla de anställda om jag ska höja lönerna mer, så är det bara, säger han.