Jag känner mig hedrad. Att få en sådan uppmärksamhet på gamla dar, vem hade väntat sig det?

Visserligen har högerregeringen drivit ut många tusen unga i arbetslöshet men shit happens. Och en hel del medelålders har bollats mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, för sjuka för att arbeta och för friska för att få sjukbidrag. Men shit happen.

Nu är det de äldre som omhuldas, medborgare plus sextio. Det blir lägre skatt, oavsett vilka som vinner valet. Ja, det hela liknar nästan en gammal bondauktion där man bjuder över varandra, inte för att få en gammal kopparbytta utan de äldres röster.

Men än är det en bit kvar. Här några förslag som kan kopieras i valmanifesten.

  • Mer dragspel i de lokala radiokanalerna. Minst en timme per dag.
  • De som flyttar till serviceboende ska få ta med makan/maken, vilket ju är humant. Men vem tänker på barnen och barnbarnen, kusiner och fastrar? Ska de driva vind för våg medan de äldre myser på serviceboendet? Skärpning, politiker!
  • Sänkt bilskatt för alla över sextio. Vi kan ju köra bil och rutinen måste belönas på något sätt. Att man får betala lika hög skatt som en finnig artonåring som buskör om kvällarna är nästan ett fall för DO. En tio, femton spänn i månaden bör vara maxgräns.
  • Gratis parkering för alla mogna medborgare. Många halkar på väg till parkeringsautomaten så fri parkering kommer att betala sig på landstingssidan.
  • Subventionerade solresor. Många som behöver sol och värme är hänvisade till duggregn och kalla rum. Det är en rättvisefråga att alla över sextio ska kunna åka till Mallis, Florida, Maldiverna eller Grekland ett par gånger per år. Borg eller Östros får ta notan. Tänk vilken fin reklam för Sverige att det kommer gäster som inte kör popmusik mitt i natten så att hotellet skakar.
  • Frikort på restauranger. Ja, många svänger sig med kort medan de äldre ska krafsa fram söndervikta Selmor ur plånboken eller handväskan. Det är inte vettigt och dessutom bör Folkhälsoinstitutet bejaka att man minskar sedelhanteringen och därmed smittosamma sjukdomar. Ett kort från Pensionsmyndigheten måste räcka. Visst kan det kosta men man får inte se alltför materialistiskt på tillvaron.
  • En egen tevekanal där man visar stora artister som Errol Flynn, John Wayne, Greta Garbo och Sigurd Wallén, där man utesluter allt Bolibompafjant och alla fåniga program om ungdomsrelationer. Många framsynta företag kommer att köa för att köpa reklamtid i kanalen så det handlar om en ren vinstaffär.
  • Motbok på Systemet. Visar man upp kortet från Pensionsmyndigheten blir det femtio procents avdrag i kassan. Inte kommer de äldre att supa ned sig för det, det argumentet kan möjligen gälla personer under femtio som har svårt att stilla sig.
  • Gratis broddar till alla äldre. Även det kan regeringen räkna hem och få pengar över till andra angelägna reformer, som fri telefon och gratis tevelicens för alla som uppbär pension.

Jag tackar för ordet och emotser att man i valmanifesten infogar dessa mina högst berättigade önskemål.

Peter Swedenmark