Ett 40-tal sophämtare på Resta kan bli uppsagda. Det blir följden av att Stockholms stad säger upp avtalet om sophämtningen i halva Stockholms innerstad.

– Jag tror att många är lättade. Det har inte varit någon lätt tillvaro att jobba på Resta. Företaget har inte haft någon jättebra personalpolitik, säger Jim Lassinantti.

Han hoppas att den nya entreprenören tar över sopgubbarna och att de får behålla sina löner.

Den 23 juni satte sig ett 70-tal sopgubbar utanför Restas huvudkontor i Älvsjö i södra Stockholm och krävde att få ut sina löner, eller rättare sagt rätt löner. De hävdade att Resta systematiskt hade betalat ut för låga löner.

Aktionen avbröts när Resta satte in 600.000 kronor på ett konto hos Transport.

Nu verkar parterna mer eller mindre överens om lönerna. En del fick sina pengar i mitten av juli. Då betalade Transport tillbaka de 600.000 kronorna till Resta. Resten ska få ut sina innestående pengar med augustilönen.

Sopgubbarna i Stockholms innerstad tjänar bra – mellan 28.000 och 40.000 kronor, enligt Restas vd Jesper de Ruvo.

– Gubbarna har också ett ansvar i det här. De kan inte hämta soporna utan klagomål – trots sina direktörslöner. Vi har alla ett ansvar, säger han.

– Vi har försökt driva kravet på bättre arbetsmiljö för sopgubbarna gentemot Stockholms stad, men då fick vi svaret att det skulle bli för dyrt för fastighetsägarna så staden gick inte med på det, berättar Jesper de Ruvo.

Ett 40-tal sopgubbar jobbar åt Resta i Stockholms innerstad. De anställdes så sent som den 1 april. Så går det till vid varje upphandling. När en ny entreprenör tar över ett område följer i regel sopgubbarna med.

Men det finns
inga garantier för att de ska få jobb hos den nya entreprenören – eller att de ska få behålla sina löner. De fick behålla sina löner först sedan de hade jobbat strikt efter regelboken och följt arbetsmiljölagen med följd att åtskilliga ton sopor blev liggande i Stockholm i vintras.

Vad som händer med sopgubbarnas jobb när avtalet avbryts på tisdag återstår att se.

– Jag tror inte att vi säger upp dem. Vi får hitta andra arbetsuppgifter åt dem, förklarar Jesper de Ruvo.

Han uppger att Resta har investerat 45 miljoner kronor i de nya entreprenaderna i Stockholms innerstad.

Stockholms stad kommer att direktupphandla sophämtningen under en övergångsperiod. Det innebär att staden inte tar in anbud från flera olika entreprenörer. Det här en tillfällig lösning.

Sedan ska det ske en ny upphandling.

Det är inga goda nyheter för sopgubbarna i Stockholm. De är hjärtligt trötta på upphandlingarna. Varje gång riskerar de sina jobb och sina löner.