Ett ”jobbmanifest” kallade den borgerliga alliansen sitt gemensamma valmanifest när det presenterades i dag på Färgfabriken i Stockholm.

En av grunderna i den gemensamma politiken blir, precis som Moderaterna föreslagit, ett jobbskatteavdrag som kostar tolv miljarder och en höjd skiktgräns för statlig beskattning, som kostar tre miljarder kronor.

– Den budget som nu presenteras är skarp, och vi lovar inte mer än vad vi kan hålla. Vi lovar nu satsningar på 12,8 miljarder, sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

En bra valrörelse ska handla om viktiga samhällsproblem, menar Reinfeldt.

– Vi måste fortsätta försöka nå full sysselsättning. Det är mycket kvar att göra där, sa han.

Kommentarer strömmade in redan när presentationen pågick. IF Metalls ordförande Stefan vill ha raka och bättre besked till de arbetslösa. Företagarförbundet saknar förslag för småföretagarna. Svenskt Näringsliv är nöjt med att alliansens valmanifest fokuserar på företagandets betydelse för jobben och välstånd.

”Den stora ambitionen vid en borgerlig valseger är fortsatta skattesänkningar, som framförallt går till dem med redan god ekonomi. Regeringspartiernas stora vallöfte är därmed att öka klyftorna i Sverige”, kommenterar LO:s Wanja Lundby-Wedin.

Också S-ledaren Mona Sahlin kritiserade alliansens skattesänkningar: ”Vi väljer en annan väg. Sverige måste tillbaka till överskott. De 15 miljarder de vill sänka inkomstskatten med kommer vi i stället att investera i jobb, välfärd och klimat”, löd hennes kommentar.

Miljöpartiets språkrör saknar en klimatpolitik i alliansdokumentet.

På allianspartiernas olika önskelistor stod en rad skatteförslag som de nu enats om att de inte har råd med, till exempel sänkt bolagsskatt och sänkta arbetsgivaravgifter. Folkpartiledaren Jan Björklund hade gärna avskaffat värnskatten.

– Men det är ju rätt dyrt och fick inte plats. Det är bara att finna sig i det.

Han gladde sig i stället åt manifestets förslag på lärlingsanställningar och att äldre ska ha rätt att jobba kvar till 69 år. Björklund tycker att de unga är vinnarna och menar att manifestet gör det lättare att få jobb.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund har släppt sin hjärtefråga om utvidgat vårdnadsbidrag, men gladde sig bland annat åt förslaget om avdragsrätt för gåvor till vissa ideella organisationer.

Centerledaren Maud Olofsson fick ge upp kravet på uppluckring av turordningsreglerna, men lyfte i stället fram förslaget om sänkt restaurangmoms.

Allianslöften

De borgerligas valmanifest innehöll fler löften:

• Skatten på tobak och alkohol höjs.

• Rätten att stanna kvar på sitt jobb ska gälla till 69 år i ställer för 67 år, vilket är dagens gräns.

• Fler statliga bolag ska säljas. Telia Sonera, Nordea och SBAB står högst på försäljningslista.• En avdragsrätt för gåvor till vissa ideella organisationer införs.

• Koldioxidskatten höjs inte.