Brevbärare i Södertälje ville inte dela ut valpropaganda för Nationaldemokraterna. Nu varnas de av posten, vilket får facket att se rött.

Det var i onsdags som brevbärarna i Södertälje skulle dela ut valpropaganda för Nationaldemokraterna, men många reagerade kraftigt mot materialet.

– Det var obehagligt. Vi tyckte att texten var hets mot folkgrupp, och det tycker vi fortfarande, säger Janne Strannerud, fackligt ombud för brevbärarna i det östra distriktet i Södertälje.

Brevbärarna försökte kontakta postens ledning för att höra om materialet verkligen var lagligt, och hur de såg på brevbärarnas säkerhet eftersom det skulle delas ut i invandrartäta områden.

– Vi ville ha besked från de högre cheferna om juristerna verkligen kollat materialet så att det inte handlade om hets mot folkgrupp och om Posten ska dela ut sådant material, säger Janne Strannerud.

Men brevbärarna lyckades inte få tag på någon ur ledningen. Det fanns inga högre chefer på plats och de svarade inte i telefon. 11 av de 14 brevbärarna som skulle dela ut materialet beslutade då att vänta med utdelningen tills de kunde få klara besked, vilket Sekos Postklubb har full förståelse för.

– De kände att det var en arbetsmiljörisk att dela ut materialet. Det kan vara oerhört provocerande framför allt i invandrartäta områden, och det kan bli riktigt obehagligt för brevbärarna som delar ut det, säger Patrik Högberg, klubbordförande för brevbärarna i Stockholm region Syd.

Dagen efter, på torsdagen, fick brevbärarna beskedet att materialet skulle delas ut och de 11 brevbärare som avvaktat fick en erinran, vilket är en form av varning. Brevbärarna blev både rädda och upprörda.

– Det känns hemskt. Vi har brevbärare här som jobbat i 47 år utan anmärkningar och jag själv har jobbat i 30 år. Jag trodde erinran var något man fick när gjort ett allvarligt fel, vi vill bara vara säkra på att göra rätt, säger Janne Strannerud.

Postens agerande får nu skarp kritik av facket.

– Vi kan inte acceptera att de blir varnade för att de avvaktar ledningens direktiv. Det som skett är oerhört klantigt av posten, som visste att reklamen skulle komma. De vet att det är känsligt och väldigt jobbigt för många anställda och de skulle naturligtvis ha varit på plats för att stötta och svara på frågor, men i stället gör de så här, säger Patrik Högberg.

Han har meddelat posten att han facket inte accepterar varningarna, och säger att facket nu går vidare med de inträffade.

– Exakt hur vi kommer att hantera det vet vi inte än. Det blir en förhandlingsfråga mellan de centrala parterna, säger han.

Samtliga brevbärare vid utdelningskontoret delade ut propagandan för Nationaldemokraterna under torsdagen som de blivit beordrade, men i ett område, där Dan Axelsson är brevbärare, fick utdelningen avbrytas.

– Flera boende kom fram till mig och talade om att de inte ville ha sådana flygblad i sina brevlådor. Och några trodde att jag var nationaldemokrat. Det var väldigt olustigt. Och eftersom vår chef sagt till oss att vi kunde avbryta om det blev hot eller obehagligheter så gjorde jag detta, säger han till Länstidningen i Södertälje.

Postens presschef, Per Ljungberg, säger att han förstår brevbärarnas reaktion men att Posten har handlat korrekt i frågan.

– Jag har stor respekt och förståelse för att brevbärarna reagerat på innehållet, men vi kan inte välja vad vi vill dela ut och inte. Vi låter våra jurister göra bedömningen av vad som är lagligt, och det delar vi ut. När materialet kommer till utdelningskontoret är det godkänt av juristerna, säger han.