Det kan bli tusentals nya jobb hos industrins underleverantörer under hösten. Var tredje tänker nyanställa, enligt en ny enkät.

Var tredje underleverantör i industrin planerar att nyanställa under tredje kvartalet. Två av tre företag rapporterar en ökad omsättning och förväntar sig stigande orderingång, enligt Svensk Industriförenings underleverantörsbarometer.

Totalt kan det handla om tusentals nya jobb hos underleverantörerna, tror Anders Ekdahl, vd för Svensk Industriförening.

– Med tanke på hur mycket man dragit ner de senaste åren finns det mycket att hämta tillbaka, det är inte ovanligt att företagen tappat 30-40 procent i volym. Låt säga att de tar tillbaka hälften av neddragningarna i personal så handlar det kanske om 15 000-20 000 nya jobb i den här sektorn på ett halvårs eller ett års sikt, säger Anders Ekdahl.

Dessutom finns de flesta av underleverantörerna på mindre orter där nya jobb får stor betydelse.

– Om det kommer 5 000 nya jobb under tredje kvartalet så kommer nog 4 000 på orter som är mindre än 30 000 invånare, säger Ekdahl.

Men fortfarande har många företag ont om pengar i kassan. Kunderna har blivit betydligt långsammare med att betala, enligt Svensk Industriförening.

Undersökningen är riktad till 600 företag och är gjord under perioden juli-augusti.