Mandatperioden är snart slut. Här några personer som passerat revy under de fyra åren och som kanske fallit i glömska, ett helt oförtjänt öde.

Cecilia Stegö Chilò (M). Var kulturminister i tio dagar och hann inte starta någon kulturrevolution på den tiden. Svagt. Det visade sig att den ytterst ansvariga för mediapolitiken inte betalat tevelicens på en massa år. Tips: blir inte chef för licensbolaget om borgarna vinner.

Pär Nuder. Var skuggfinansminister (S) men fockades av Sahlin till förmån för Thomas Östros och har engagerat sig i Messingindustrin. Tips: skriver förordet till nytutgåvan av I (Öst)rosens namn.

Maria Borelius (M). Var handelsminister i åtta dagar. När det visade sig att hon inte betalat tevelicens och att hennes sommarhus ägdes av en firma i Jersey fick även Moderaterna nog. Tips: startar en fond i Jersey för missförstådda politiker.

Eskil Erlandsson (C). Hingstuppfödaren från Stackarp öppnade som jordbruksminister vägen för sämre djurskydd och är överhuvudtaget förtjust i marknadsanpassning av offentliga verksamheter. Tips: blir landshövding i Växjö och flyttar residenset till Ljungby.

Andreas Carlgren (C), grön miljöfilosof som blev Autobahn-Andreas med hela svenska folket. I Centerpartiets Sverige ska atomsoporna fraktas på breda motorvägar. Tips: vid en rödgrön seger blir AC chef för lobbyistgruppen Motorvägspojkarna.

Sven Otto Littorin (M). På Centerns stora dag i Almedalen meddelade han att han lämnar regeringen. Kunde han inte hållit sig? Nu lyckades inte ens Maud Olofssons röst tränga igenom och om Centern åker ur riksdagen kan man skylla på Sven Otto. Tips: vid en alliansseger förblir han kvar ute i kylan.

Gudrun Schyman (FI) är ju van att bränna andras pengar och den sedelbunt hon tuttade på i Almedalen hade donerats av en pr-byrå. Marknadsföringen tar över politiken. Vid en alliansvinst eller -förlust blir Schyman chef för frivilliga brandlåren på Österlen.

Bo Lundgren, den gamle högerledaren, socialiserade anrika Carnegie sedan banken öst pengar över en oseriös jämtländsk finansklippare. Tänk att man fick uppleva det. Lundgren kan efter Riksgälden bli rådgivare till någon av de kvarvarande folkdemokratierna om hur man förstatligar banker.

Alf Svensson, snart 72, kryssades in i Europaparlamentet, förbi Göran Hägglunds kandidat Ella Bohlin. Old man river. Sedan har det varit tämligen tyst om Grännapolitikern, vilket Hägglund säkert noterar med glädje. Så många andra glädjeämnen finns ju inte för Degerforsaren.

Fredrick Federley (C) smågrät i riksdagens talarstol. Jag tror att han talade om de samvetslösa företagare som startar salladsbarer och sedan lägger ned dem utan att göra rätt för sig. Inte ett öga var torrt i kammaren den dagen.

Några man inte glömt: Charlotte Kalla, Vladimir Putin, Ebba von Sydow, Madgalena Ribbing & Stan Laurel

Nästa vecka: politiker grillas i matprogram & företagsblåbär som driver bärföretag.

Peter Swedenmark