A-kassan är en av de viktigaste valfrågorna, enligt IF Metalls ordförande Stefan Löfven.
– Regeringen säger alltid att vanliga arbetare tjänat på jobbskatteavdraget, men de har gett med en hand och tagit med en annan. Det blir tydligt när man tittar på a-kassan, säger han.

Bara tolv procent av alla som är arbetslösa får 80 procent av sin lön i a-kasseersättning. Det beror på att taket i a-kassan inte hängt med i löneutvecklingen. Många arbetslösa industriarbetare får bara hälften av den tidigare lönen om de blir arbetslösa, enligt IF Metall.

Många fackförbund har tecknat inkomstförsäkringar som fyller ut ersättningen vid arbetslöshet, men Stefan Löfven tycker att det är fel väg att gå.

– Vi anser att bollen ska tillbaka till regeringen. Man ska bära risken för arbetslöshet solidariskt och inte genom egna försäkringar, säger han.

Det skulle också bli för dyrt för förbundet att teckna kollektiva inkomstförsäkringar för medlemmarna. Statsminister Fredrik Reinfeldt har tidigare sagt att han tycker att privata inkomstförsäkringar är ett rimligt alternativ till att höja taket i a-kassan. Men det tycker inte IF Metall.

– Jag tror inte han vet vad det kostar för vanligt folk. En privat inkomstförsäkring kostar 630 kronor för en industriarbetare utöver de 400 kronor han eller hon redan betalar, alltså över 1 000 kronor i månaden bara för a-kassan, säger Stefan Löfven.

Det rödgröna regeringsalternativet har som mål att taket i a-kassan höjs så att 80 procent av befolkningen ska få 80 procent i a-kassa. A-kassan ska inte heller kosta mer än 80 kronor i månaden, enligt de rödgröna.

Enligt IF Metall betyder det att privata försäkringar inte behövs. Förbundet har räknat ut att en industriarbetare skulle tjäna 800 kronor i månaden på de rödgrönas förslag i jämförelse med en oförändrad a-kassa och en privat försäkring, även om effekten av jobbskatteavdraget räknas med.

– Vi tycker att 80 procent är en rimlig nivå, och ska man ha den tryggheten med den politik regeringen för får man betala själv. Det vill vi göra tydligt med det här exemplet.

– Det talas om att arbetare har fått si och så mycket lägre skatt, men det har man också fått betala för. Man har fått med en hand och lämnat ifrån sig med den andra genom högre fackavgift, högre a-kasseavgift, lägre ersättning från a-kassan, dyrare trafikförsäkring och inte minst genom mindre välfärd, säger Stefan Löfven som presenterar fackets utredning i dag, lördag, på Tosselilla sommarland i Skåne.