Foto: Bertil Ericson

Dyrt och dåligt – eller säkert och smart? Fler småbutiker nobbar betalkort när de inte längre får ta ut avgifter för kortköp. Men det finns också butikskedjor som helt slopat kontanterna.

– Det är skönt att slippa kassalåda, säger Jessica Folkunger som säljer mobiltelefoner i en Trebutik.

”Vi hanterar ej kontanter” upplyser skyltar i entrén och vid kassorna i butiken på Kungsgatan i Stockholm. Kunderna som LO-Tidningen möter i butiken tycker att det är bra. De flesta betalar ändå alltid med kort.

– Det blir mindre svarta pengar och mindre risker för personalen. Jag ser inget negativt med att slopa kontanter, säger en kund innan han skyndar fram för att få hjälp med en krånglande telefon.

Jessica Folkunger, som arbetat i butiken i ett år, ser bara fördelar.

– Det är väldigt skönt att inte behöva räkna kassor och vara rädd för att det inte ska stämma. Och så känns det säkrare att inte ha kontanter när man ska stänga.

Det är sällsynt att kunder klagar, säger hon. De som saknar betalkort men har ett mobilabonnemang hos Tre kan få kostnaderna på nästa faktura.

– Det brukar lösa sig. Det är max en kund i veckan, om ens det, som lämnar butiken för att vi inte tar kontanter.

Jessica Folkunger tror att fler butiker kommer att slopa kontanterna i framtiden eftersom allt fler ändå väljer att betala med kort.

Det tror även Abuzer Celebi, som driver en tobaksbutik några kvarter bort, men han gillar det inte.

– Jag tar inte kort. Det är för dyrt. Om någon köper en tidning för elva kronor så måste jag betala 1,50 eller upp till fem kronor i avgift. Det går inte. Jag går back, säger han.

Det blir dock allt vanligare att kunder blir sura och lämnar butiken när de inte kan betala med kort, och förlorade kunder kostar också pengar. Abuzer Celebi har därför motvilligt ansökt om en kortterminal.

– Jag har inget val. Jag är tvungen att ta kort även om det är dyrt.

Tidigare lät många mindre butiker kunderna betala en avgift på några kronor för kortbetalningar, men sedan den 1 augusti i år är det inte tillåtet. Abuzer Celebi tycker att förbudet är fel.

– Varför ska butiken betala för att kunden har kort? Det borde kunden göra, eller banken. Varför ska banken ta så höga avgifter? Det kunde man förbjuda, säger han.