De kinesiska bärplockarna i Storuman är på väg hem till Kina igen. Samtidigt värvar Kommunal medlemmar bland bärplockare från Bangladesh. Ombudsman Per Svensson på Kommunal Jämtland har lämnat över runt 200 inträdesansökningar.

Runt 190 bärplockare från Bangladesh befinner sig i de jämtländska kommunerna Bräcke och Ragunda. I veckan träffade Per Svensson tillsammans med en kollega ett 40-tal av dem för att informera om facket.

– Ett fåtal bodde i Sverige och pluggade faktiskt här. De hade kunskap om de svenska reglerna i större utsträckning än de andra. De här killarna ska nu förklara på deras eget språk hur den svenska fackföreningsrörelsen fungerar och hjälpa till med att få ansökningarna ifyllda, säger Per Svensson.

Kommunal har skrivit kollektivavtal med det utländska bemanningsföretag som bärplockarna är anställda hos. Bärplockarna har rätt till en garantilön på 17 730 kronor. Men liksom i flera andra liknande fall tycks det som om de ändå krävs på att plocka en viss mängd bär per dag för att få ut sina löner.

– Det vore intressant att se hur avtalet mellan bemanningsföretaget och bärföretaget ser ut, säger Per Svensson.

Han efterlyser en bredare diskussion mellan regeringen, Migrationsverket och övriga parter.

– Det här verkar inte fungera trots nya spelregler. Man har redan provat i flera år med att försöka få ordning på marknaden utan att lyckas, säger Per Svensson.

LO-Tidningen har även uppmärksammat drygt 200 kinesiska bärplockare i Storuman som råkade ut för liknande problem. Efter segdragna förhandlingar mellan bemanningsföretaget och bärplockarna ser det dock ut som om konflikten lösts. Bärplockarna ska ha blivit lovade att få tillbaka pengarna de betalat till det kinesiska bemanningsföretaget, precis som de krävt. De sista bärplockarna skulle enligt planen ha lämnat Storuman i går (torsdag) och flugit hem till Kina.

– Det känns otroligt skönt att det här är löst både för bärplockarnas och vår del. Situationen har bundit oerhört mycket personal och även lokaler. I slutändan har vi nog haft kostnader på upp emot en halv miljon kronor. Det är mycket pengar för en kommun av vår storlek, säger Peter Persson, koncernchef på Storumans kommun.

Kommunen hoppas på att få tillbaka pengarna från bärplockarnas arbetsgivare.