Medan folkpartiet har bundit sig hårt för en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring är moderaterna fortsatt tveksamma. Människor ska inte tvingas in i en försäkring med höga avgifter, då får det hellre vara, anser moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

I Ekots utfrågning med statsminister i dag, tisdag, är Fredrik Reinfeldt noga med att han och hans parti inte utlovar en arbetslöshetsförsäkring som omfattar alla.

De borgerliga partierna föreslog en obligatorisk försäkring redan inför valet 2006, och tillsatte en utredning om reformen när de vann valet. Men utredningen föreslog 2008 att de som valt att stå utanför a-kassan skulle tvingas in i den genom mycket höga avgifter för alla som var oförsäkrade.

– Vi sa ju då att vi inte var beredda att gå mot obligatorisk a-kassa med den modellen, påminner Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt håller med finansminister Anders Borg om att obligatoriska – och höga – avgifter till arbetslöshetsförsäkringen skulle bli ”en skatt på att börja arbeta”, och på så sätt krockar med den moderata arbetslinjen.

Frågan om en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring ska nu utredas på nytt, av den breda socialförsäkringsutredning som regeringen tillsatte i våras.

Men redan i direktiven till utredningen slår regeringen fast att en eventuell obligatorisk arbetslöshetsförsäkring inte får belasta statskassan. Vilket borgar för att avgifterna måste bli höga.

Och i dagens radiointervju säger Fredrik Reinfeldt:

– Det är ett avgörande hinder för reformen om man måste tvinga in personer i en arbetslöshetsförsäkring med höga avgifter.

I direktiven till utredningen heter det att avgifterna i en eventuell obligatorisk arbetslöshetsförsäkring ska variera från bransch till bransch, så att grupper som har hög risk för arbetslöshet får betala mer än grupper med säkra jobb. Fredrik Reinfeldt försvarar det med att ”vi vill visa att arbetslöshet kostar”, och att ”det är viktigt att arbetsmarknadens parter tar in det i lönebildningen”.

Men han medger samtidigt att det vore orimligt att tvinga vissa grupper betala fyra gånger mer för en obligatorisk försäkring än andra.

– Det är därför vi inte gick vidare med förslaget från den förra utredningen.