När Saab Automobile i Trollhättan gick upp i takt och återanställde drygt 250 tidigare uppsagda personer tackade så många som var tredje person nej till att åter ställa sig på fabriksgolvet.

– Det överraskade mig att så många som 30 procent av de tillfrågade tackade nej med tanke på hur det har sett ut med lågkonjunktur och annat. Men samtidigt är det ju jättetrevligt att folk har hittat andra lösningar. En del har sadlat om och satsat på utbildning, andra har fått nya jobb, säger Håkan Skött, Metallklubbens ordförande på Saab i Trollhättan till TT.

Saabfolket återvände på måndagen till jobbet efter tre veckors semester. För flertalet i tillverkningen blev det kortare semester än vanligt eftersom produktionen har hög prioritet nu. Strax före semestern ökades produktionen från 28 bilar i timmen till 39 bilar. Det ger en årssiffra på drygt 60 000 bilar.

Direkt i produktionen anställdes 224 personer för att möta taktökningen, skriver Dagens Nyheter på nätet. Därtill anställdes ytterligare ett 30-tal för att ersätta studie- och föräldralediga.

I princip kör man maximal tillverkning nu i ett skift.

– Ska vi öka takten mer måste vi gå upp i tvåskift och då måste vi anställda ännu mer folk. Men där är vi ännu inte, säger Håkan Schött.

Saab Automobile har i dag cirka 3 500 anställda, ungefär lika fördelat mellan arbetare och tjänstemän.