44 av de strejkande kinesiska bärplockarna i lappländska Storuman fick resa hem på söndagskvällen. Resten av de cirka 170 plockarna kommer att åka i början av veckan, enligt kommunen som nu hoppas på ekonomisk ersättning från deras arbetsgivare.

– Det kommer att gå ytterligare ett par laster innan alla har fått komma hem. På tisdag räknar vi med att alla har åkt, säger Ralph Johansson, kanslichef på Storumans kommun, till TT.

För en dryg vecka sedan gav sig bärplockarna av i protest från Långsjöby och vandrade de tre milen mot Storuman. De kände sig lurade av sin arbetsgivare, ett kinesiskt bemanningsföretag, som utlovat stora mängder blåbär och goda vinster. Enligt uppgift ska bärplockarna ha betalat 30 000 kronor i hopp om att resan skulle göra dem rika — men för att resan skulle gå jämnt ut måste de plocka 40 kilo blåbär om dagen.

I Storuman har plockarna hysts in först i en skola och sedan i en sporthall i väntan på att konflikten skulle lösas.

Bärplockarna var inte nöjda med det bud som fackförbundet Kommunal hade förhandlat fram med bemanningsföretaget och hotade i torsdags med att marschera mot Stockholm i protest.

Men marschen avbröts och på söndagen nåddes en lösning — men vad överenskommelsen innebär är ännu okänt.

– Plockarna har haft ett yrkande på ersättning som motsvarade det man lagt ut för att komma hit till Sverige. Att döma av glädjen bland människorna i bollhallen kan de ha fått det de yrkat på, säger kanslichef Ralph Johansson.

Maten och uppehället för de kinesiska bärplockarna beräknas ha kostat Storumans kommun drygt 40 000 kronor per dygn. Nu hoppas Ralph Johansson att den kinesiska ambassaden kan stå som garant för att kommunen får ersättning.

– Bemanningsföretaget och bärföretaget bör rimligtvis stå för kostnaderna, säger han.