Hösten lämpar sig utmärkt för ornitologi (fågelskådning). En hel del fåglar har haft vett att packa sig iväg så det är inte så många att hålla reda på. Här en snabborientering för dig som sov när läraren visade bildband om de befjädrade varelserna.

Fredrikhök
Är mörkblå men kan vid behov inte en annan färgdräkt (dock inte röd). Är i likhet med bror och syster gök inte främmande för att låta andra göra grovjobbet och dra nytta av det. Förr var det licensjakt men efter Stegö-Chilòs störtdykning slopade man det. Vill gärna behålla boet och kommer att kämpa med näbbar och klor.

Jankråka
Nästan lika mörkblå men betydligt mindre. Läte: dis-cip-lin. Brukar ibland fiska i grumliga vatten och ogillar alla arter med heltäckande hätta.

Maudtärna
Är på väg ut ur biotopen. De kvarvarande håller mest till kring Stureplan efter att en gång ha varit en utpräglad landfågel. Efter september kan häckningsplatsen vid Helgeandsholmen helt försvinna men det tempererade vattnet vid kärnkraftverken kan duga. Har ett högt skränigt läte.

Korsnäbb
En av de allra minsta arterna, mest spridd i Småland, och visar sig gärna för verklighetens folk i fågeltornen. Äter gärna moralkakor.

Röd krontrana
Vill sitta högst upp, vilket kan lyckas med en gnutta flax. Är i grunden röd men vill gärna häcka med de gröna. En del fackmän ogillar kurtisen. Inte stann- eller strykarfågel utan rörelsefågel. Känd för att måna om sina artfränder.

Grön papegoja
Ganska ny i faunan. Var från början mest lik en schlaughök men har numera en del röda kännetecken. Favoritplats: under takåsarna på Stockholms söder.

Ohlysparv
Var en gång talrik över hela Sverige men så är det inte längre. De röda färgteckningarna har mattats, samtidigt som det östra beståndet nästan helt försvunnit. Klasskampen gäller numera att stoppa privata kullprofitörer.

FInk
Trivs bäst i tevesoffor och är beredd att bränna en hel del för att nå ända fram. Men gör knappast det: man har stöd av en känd miljonär men inte av miljoner.

Fasan
Ja, det är ju rena fasan om ett främlingsfientligt parti, med rötterna i den rasistiska organisationen Bevara Sverige Svenskt, får boplats i riksdagshuset. Se till att partiet blir kvar i dymarkerna.

Sedan har vi ju skata, struts och örn men jag förmodar att ni redan känner till de vanligaste arterna.

Nästa vecka: dags att beskära pelargonian & djupintervju med Erik Hamrén.

Peter Swedenmark