Foto: Johan Gunséus

Li Ji Qing åkte till Sverige i tron att han skulle tjäna 60 000 kronor på att plocka blåbär stora som vindruvor på en bärodling.

Nu sitter han och runt 200 andra kineser i Storumans bollhall och väntar på att få åka hem. De känner sig grundlurade av det kinesiska bemanningsföretaget.

Li Ji Qing är bonde utanför den kinesiska staden Dalian. Han fick nys om blåbärsplockandet i Sverige via en arbetsförmedling. Informationen från det kinesiska bemanningsföretaget var att blåbären var stora som vindruvor, växte i människohöga träd på en slags plantager och att plockarna skulle ta ner dem med krattor.

Han tänkte att det under de förutsättningarna inte skulle vara svårt att plocka ihop till 60 000 svenska kronor, som bemanningsföretaget lovat. Så han skrev på kontraktet som skulle ge en månadslön på 17 730 kronor.

Men verkligheten var en annan. Bären var små och växte på olika ställen ute i skogen. Dessutom fanns det inte särskilt gott om dem.

Li Ji Qing sitter utanför Bollhallen i Storuman, där de kinesiska plockarna har bott sedan förra fredagen. Han ser trött och bekymrad ut. Under sin korta tid i Västerbotten har han redan hunnit åka ambulans till sjukhuset i Lycksele efter att ha svimmat på gårdsplanen under ett informationsmöte.

– Jag fick ont i bröstet och halsen, kunde inte andas och var förkyld och uttorkad. Li Ji Qing känner sig bättre nu, men undrar vad som kommer att hända när han återvänder till Kina.

Framför allt frågar han sig om han kan få tillbaka de 30 000 kronor han redan har betalat till bemanningsföretaget.

– Jag har lånat ihop pengarna. Lönen här planerade jag att försörja mina föräldrar med eftersom vi inte har pension i Kina, säger han.

Nu är risken stor att han i stället kommer hem med skulder. Han har hört att kinesiska tidningar skrivit om bärplockarna och är orolig för hur de har utmålats där hemma. Att tappa ansiktet är något av det värsta en kines kan råka ut för.

Enligt bärplockarna ska bemanningsföretaget ha tagit alla passen direkt när de landade i Sverige. Sedan ska de ha fått nästa överraskning, ett nytt kontrakt. Det nya gjorde, enligt bärplockarna, gällande att de måste plocka 40 kilo bär om dagen för att få ut lönen på 17 730 kronor. Dessutom ska de ha tvingats betala för flera andra utgifter som chaufförer, mat, el och vatten till bemanningsföretaget.

Många av bärplockarna jobbar som byggnadsarbetare, massörer och bilmekaniker i Kina. De berättar att de varit ute i skogen i timtal och letat efter blåbär, utan att ha lyckats hitta särskilt många.

Förra veckan vandrade de i protest från Långsjöby, där de först inkvarterades, till Storuman, som är en sträcka på cirka tre mil. Vid ett möte i veckan mellan kommunen och koordinatorn för det kinesiska bemanningsbolaget framkom att koordinatorns vision var att de flesta av bärplockarna skulle erbjudas att stanna i Storuman och att bara en grupp ”upprorsmakare” skulle skickas hem.

Under onsdagkvällen har bemanningsföretaget gett plockarna ett bud som de ska ta ställning till före klockan 12 i dag.

Bäruppköparen Dennis Westerlund, vd för PDR Lappland, känner inte till att det ska ha funnits två kontrakt för bärplockarna. Men för honom är det helt självklart att de ska plocka 40 kilo bär om dagen för att få ut sin lön.

– Vi har thailändare som plockar 120 kilo på en dag, säger han.

Dennis Westerlund känner till att det kinesiska bemanningsföretaget krävt 150 kronor om dagen per person för tre mål mat och boende, som bolaget i sin tur ska betala till PDR Lappland. Han säger sig inte ha krävt något extra för el, vatten och chaufförer. Men han medger att kineserna någonstans verkar ha betalat för mycket. En sak är han dock säker på och det är att det kinesiska företaget har kollektivavtal.

– Det är ett villkor vi har, säger Dennis Westerlund, som vill att de kinesiska bärplockarna ska återvända till Kina så snart som möjligt.