Bärskogen ter sig allt mer som vilda västern. Detta trots att Migrationsverket har lovat bättring och kollektivavtal tecknats. Sverige framstår som ett skräckland för utländska bärplockare och i veckan låste uppretade vietnameser i Särna i Dalarna in sina chefer.

– Rent etiskt kändes det bättre att köpa bären från Polen, där verkade det vara mer ordning och reda, säger Axfoods presschef Ingmar Kroon om förra årets bärinköp till koncernens butikskedjor, bland annat Willys, Hemköp och Prisxtra.

I år skulle det bli ändring. Inga bärplockare skulle tvingas jobba för dåliga villkor, hoppades Migrationsverket tidigare i våras när nya regler hade införts.

Minst 16 000 i månaden var företagen tvungna att betala i lön.

Än så länge finns inget facit. Men redan har bärplockare protesterat runt om i landet eftersom de är oroliga att inkomsterna inte ska täcka skulderna för resa och uppehälle.

Frågan är om Migrationsverket har varit naivt.

– När vi prövade ansökningarna hade vi inga andra uppgifter än de som fanns lämnade om anställningsvillkoren och då hade vi ingen anledning att tro något annat, säger Gunilla Wikström på Migrationsverket.

Myndigheten hoppas på de nya reglerna och att arbetsgivarna kommer att följa de villkor de uppgivit.

Kommunal uppger också att förutsättningarna för bärplockarna är annorlunda i år. Ett tiotal företag, med sammanlagt drygt 1 000 anställda, har tecknat kollektivavtal.

Frågan är bara vad avtalet är värt.

De kinesiska plockarna i Storuman uppger att de först skrev under ett avtal om en lön på 17 730 i månaden. Men när de kom till Sverige fick de skriva på ett nytt avtal. Där stod det att de måste plocka minst 40 kilo bär om dagen för att få den lön som de hade rätt till.

Enligt Jörgen Gustavsson på Kommunal kan kollektivavtalet inte avtalas bort på det viset.

– Det går inte, det vore ett avtalsbrott, säger han.

För facket kan det dock bli svårt att bevisa avtalsbrott.

Plockarna är anställda av utländska bemanningsföretag som är svåra att få tag på. Att Kommunal inte lyckats värva en enda medlem bland plockarna gör det också svårt för facket att få insyn i företagen.

När LO-Tidningen mötte de kinesiska bärplockarna i Storuman var det flera som inte ens visste vad ett fackförbund är för något.

Risken är att vissa företag i bärindustrin anammat ett mönster som blir allt vanligare på arbetsmarknaden. Företag tecknar kollektivavtal som de senare inte följer eftersom de ansvariga vet att facket har svårt att syna dem.

Thord Pettersson på LO vill att Migrationsverket ska kräva att få ett anställningsavtal då det godkänner arbetstillstånd. Arbetsgivarna ska sedan kunna tvingas att följa det avtal som ligger hos myndigheten.

– I dag är det en konstig ordning, säger han. Arbetsgivare kan ljuga om löner och villkor för Migrationsverket utan att de får några konsekvenser.

Nej till avtal

  • Svenskt Näringsliv vill inte att de utländska bärplockarna ska omfattas av svenska kollektivavtal.
  • I stället vill organisationen ha bättre information om bärtillgången.