Thailändare är fortfarande den överlägset största gruppen bland bärplockarna som nu befinner sig i Sverige. 
Kineser och vietnameser står för en betydligt mindre del.

Den senaste veckan har det poppat upp två stora nyhetshändelser där bärplockare varit inblandande. Ett av fallen handlar om runt 300 vietnameser som har svårt att klara sig där de befinner sig, strax utanför Särna i Dalarna, eftersom de ännu inte kunnat börja plocka bär och få in pengar. Enligt uppgifter i medierna har de därför börjat skjuta småfåglar med slangbellor för att få ihop mat i väntan på att bären ska mogna.

I det andra fallet har nära 200 bärplockande kineser gått en tre mil lång protestmarsch mot Storuman bärandes på skyltar med texter som SOS och Help eftersom de inte får några pengar och det dessutom är dåligt med bär i skogarna.

Migrationsverket kan inte se några nya trender i statistiken när det gäller vilka länder bärplockarna kommer ifrån.
– Den absoluta majoriteten är fortfarande thailändare, säger Fredrik Bengtsson på Migrationsverkets presstjänst. 
I mitten på juli hade ungefär 3 100 thailändare arbetstillstånd för bärplockning. Det kan jämföras med drygt 400 kineser och runt 370 vietnameser. 
När det gäller kineserna i Storuman utgår Migrationsverket ifrån att de har arbetstillstånd för bärplockning.

–Det aktuella företaget har ett antal kineser som har arbetstillstånd, säger Fredrik Bengtsson. 
 Medierna har under sommaren flitigt belyst bärplockarnas situation, där thailändare riskerar att även i år bli skuldsatta efter att ha tvingats betala bland annat för resor och uppehälle till de bemanningsföretag där de är anställda. Men facket har inte kunnat göra mycket för att förhindra att bärplockarna återigen hamnar i skuld efter sina sommarmånader i Sverige. 
 – Vi vill att företagen tecknar kollektivavtal, följer de minimilöner som är och har de försäkringar som ingår. Men sedan kan vi inte göra så mycket åt andra kostnader som blir runt omkring, sade Jörgen Gustavsson, ombudsman på Kommunals förbundskontor, till LO-Tidningen tidigare i veckan.

Fakta

De fem vanligaste nationaliteterna bland personer som beviljats tillstånd för bärplockning fram till mitten av juli 2010.

1. Thailand: 3100.

2. Kina: 420.

3. Vietnameser: 370.

4. Bangladesh: 200.

5. Ukraina: strax under 100.

Källa: Migrationsverket