Tågvärdarna på Öresundstågen har haft en svår sommar. Sedan i maj har personalsituationen blivit allt värre. Nu har de tröttnat och hotar med att stoppa vissa avgångar.

Protesterna har emellertid gett effekt. Arbetsgivaren DSB First ska möta Seko Skåne klubb Öresundstågs ordförande Jonas Pincini i dag.

– Jag utgår ifrån att företaget omgående löser bemanningen. Om det inte sker kommer vi att diskutera protestaktioner som att stoppa avgångar, säger Jonas Pincini

Redan i vintras började tågvärdarnas protester mot den dåliga bemanningen. På kvällar och nätter jobbar den ombordansvarige tågvärden, kallad train manager, oftast ensam då de skulle behöva vara två eller tre.

– Det har pågått ett antal festivaler i området och människor kan vara packade när de tar tågen. Då behövs det två personer i personalen som kan stötta varandra, säger Jonas Pincini.

Den ensamme tågvärden får då ta ansvar vid stopp på stationerna samtidigt som de ska kontrollera biljetterna, en oftast omöjlig ekvation på långa Öresundståg. Tågen går från Helsingör i Danmark ner till Köpenhamn, Malmö och upp till Göteborg, Växjö och Karlskrona.

– När vi gått igenom statistik över bemanningen såg vi en drastisk minskning av personal från maj i år. Många tågvärdar är så lojala att de försöker sköta sitt jobb ändå men nu har alla fått nog, säger Jonas Pincini.

Flera gånger när tågvärdar misshandlats har arbetsgivaren inte gjort någon anmälan till Arbetsmiljöverket, något facket också kritiserar.

Jan Wildau, kommersiell direktör för DSB Sverige bekräftar för Sydsvenskan att företaget räknat fel på behovet av personal under sommaren. Det blir bättre när semestrarna är över.