Trots regeländringar hinner bärplockarna inte tjäna ihop tillräckligt för att slippa skulder när de lämnar Sverige. 
Det visar beräkningar som har gjorts av Kommunal i Norrbotten.

Bärplockarna får enligt de nya bestämmelserna en minimilön på minst 16 000 kronor i månaden. Men enligt Kommunals beräkningar kommer den lönen inte att täcka bärplockarnas utgifter för resor och uppehälle som de ska betala till bemanningsföretagen. Detta trots att de plockar bär under två månader i de svenska skogarna. 
– När man sitter och räknar ut så får man inte ekvationen att gå ihop hur man än räknar. De har betalat över 20 000 kronor och då hinner de aldrig tjäna ihop pengar så de hinner ta några med sig. Då ser jag att de blir i skuld ändå, trots att de har avtalsenliga löner, säger Inga-Britt Svensson, ombudsman för Kommunal i Norrbotten i Norrbotten till Ekot. 
Enligt nya regler ska medborgare från länder utanför EU ha arbetstillstånd för att få arbeta som bärplockare i Sverige. Företagen måste betala en minimilön på 16 372 kronor i månaden till varje plockare. Men utländska bemanningsföretag måste betala 17 730 kronor.